Святий АВАКУМ

Св. Авакум пророкував у сьомім сторіччі перед Христом. В своїй пророчій книзі він передрік насамперед похід халдейців на юдське королівство й збурення Єрусалиму за безправ’я в цім королівстві. Про це св. пророк так говорить: “Ой доки, Господи, я буду взивати, а Ти не почуєш, буду голосити до Тебе про насилля, а Ти не спасеш? Навіщо даєш бачити мені кривду й дивитися на нужду? Грабунок і насилля перед очима в мене; родиться щораз більше ворогування, підіймається незгода. Ось закон утратив силу, справедливого суду нема; безбожний перемагає праведного, а суд виходить переворотний.

(І сказав Господь): “Розгляньтесь поміж народами, придивіться вважно моїм ділам, а ви здивуєтеся; бо ще за ваших часів учиню таке, що ви б і не повірили, якби вам хто розповідав. Ось бо підійму хелдеїв, нарід жорстокий та бутний, що широко по землі буяє, щоб загорнути осади, що до нього ніколи не належали. Страшний він і грізний, сам собі становить він право, рядить, як сам хоче.”
Про халдеїв, що провинилися насиллям і грабунками, св. Авакум пророкував, що вони будуть покарані:

“Так, як ти грабив багато народів, ограблять і тебе решта народів за пролив людської крови, за збурення країни, міста й усіх його осадників. Горе тому, хто несправедливо наживає добро про свій дім, щоб звити собі гніздо на висоті і тим забезпечити себе від біди! Ти придумав неславу своєму домові, вигублюючи багато народів, і накликав гріх на свою душу… Кара за твоє лиходійство на Ливані здійметься проти тебе за розпуджених животин, за пролив людської крови, за спустошення країни, міста й усіх, що жили в ньому.”

При кінці своєї пророчої книги потішає св. Авакум вибраний нарід визволенням з рук ворогів і кращою майбутністю:

“Ти виступив на рятунок Твого народу, на підмогу Твоєму помазанникові. Ти розторощив голову безбожного роду… Ти, мов би своїми кіньми, промостив нам дорогу через море, через безодню великих вод. Почувши-згадавши про це, затряслося в мені нутро; на вістку про це задрижали в мене губи; біль дійшов аж до моїх костей, і захиталося місце підо мною; але мені треба бути спокійним у день нужди, коли наступить на мій нарід його грабіжник. І хоч би не цвіла фіґовина, не родила винниця і олива завела; хоч би нива не дала хліба, не стало овець у кошарі, а товару в стайнях, то й тоді я буду веселий у Господі і буду радуватися Богом мого спасіння. Бо Господь Бог моя сила, він дасть мені оленеві ноги і виведе мене на високі гори.” Це визволення з вавилонської неволі сталося за царя Кира.

В пророчій книзі св. Даниїла є про пророка Авакума особлива згадка. Там читаємо: “Був в Юдеї пророк на ім’я Авакум, що наварив густої юшки, і накришив до миски хліба, і йшов на поле, щоб занести це женцям. І ангел Господній сказав Авакумові: Занеси обід, що його маєш, Даниїлові в Вавилоні, що перебуває в левиній ямі. І сказав Авакум: Господи, я ніколи не бачив Вавилону ні не знаю ями. І ангел Господній узяв його за вершок голови, і ніс його за волосся його голови, і силою свого духа поставив його над ямою в Вавилоні. І крикнув Авакум, кажучи: Даниїле, Божий слуго, візьми обід, що його Бог тобі післав. А Даниїл сказав: Боже, Ти згадав мене, і не опустив тих, що Тебе люблять. І Даниїл устав і їв. А ангел Господній негайно відніс Авакума на його власне місце.” (Дан. 14:32).

Св. пророк Авакум умер у великій старості.

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ. Протоігумен
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютня, 1960.
+ Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

2 грудня — святого пророка Авакума.

#святий_Авакум #святий_пророк_Авакум #пророк_Авакум #Авакум #календар #УГКЦ #Церква