25-та неділя по Зісланні Святого Духа

Але один самарянин, що був у дорозі, надійшов на нього і, побачивши його, змилосердився.

Лк 10,25–37

Притча про милосердного самарянина завжди актуальна. Так само сьогодні люди потребують допомоги від ближніх: поради, підтримки, любові. Апостол Яків навчає про віру, ,,що віра без діл мертва, якщо не приносить плодів любові”. Правдива любов проявляється не лише на словах, а й на ділі. Апостол Павло пояснює віру такими словами: ,,Бо у Христі Ісусі нічого не означають ні обрізання, ні необрізання, але – віра, чинна любов'ю” (Гл 5,6).

Щоб краще зрозуміти, чим є милосердя, наведу для прикладу три життєві історії.

Одного дня жінка купила три піци і, тримаючи їх на руці, йшла вулицею додому. Випадково зачепив її перехожий і все з її руки попадало на землю й розсипалося навколо. Жінка присіла, почала все збирати й складати назад до коробок. За мить надійшла молода дівчина, обійшла жінку боком і пішла далі. Раптом надійшов чоловік, однією ногою став на шматок піци, що лежав на землі. Зі злості копнув його та ще й образив жінку поганими словами. Невдовзі надійшов темношкірий чоловік і зупинився біля жінки. Він почав допомагати їй збирати рештки піци в коробки. Та почала дякувати йому за поміч. Вкінці чоловік забрав від жінки піцу собі, а їй дав гроші купити нову, свіжу піцу.

Одна дівчина йшла до школи. Ліва її нога була травмована, до коліна в гіпсі, й вона пересувалася на милицях. На пішохідному переході зі школяркою зіткнувся чоловік і вибив з її руки одну милицю й пішов далі, не допомігши їй. Дівчина намагалася сама підняти милицю з землі, але їй важко було зігнутися. У той момент під’їхав автомобіль, але водій не зупинився. Об’їхав школярку з боку й поїхав собі далі. За мить до пішохідного переходу підійшла жінка. Побачивши ситуацію, вона взяла в одну руку ходулі, а дівчину посадила собі на плече й безпечно перенесла її на другий бік вулиці.

На автобусну зупинку під’їхав автобус. Серед пасажирів, які заходили в салон, була жінка на інвалідному візку, але всі обходили її боком. Водій, глянувши в бічне дзеркало, чи всі пасажири зайшли, побачивши ситуацію, вийшов з кабіни й підійшов до жінки на візку. Він взяв її на руки, заніс в автобус і посадив на сидіння. Потім заніс у середину її інвалідний візок. Тоді повернувся у водійську кабіну, глянув радісну на цю молоду жінку, додавши їй настрою, і поїхав далі.

Згаданий на початку апостол Яків так пояснює зв'язок віри та любові: ,,Коли брат або сестра будуть нагі й позбавлені засобів щоденного прожитку, і хто-небудь з вас до них скаже: «Йдіть собі з миром, грійтеся та годуйтесь», і не дасть їм потрібного для тіла, то що це допоможе? Так само й віра, коли діл не має, мертва сама в собі” (Як 2,15-17). Подібно звучить народна мудрість: ,,Словом голодного не нагодуєш”. А Христос говорив про любов такими словами: ,,Усе, що ви зробили одному з моїх братів найменших, ви мені зробили” (Мт 25,40). Віруючи в Бога, ми визнаємо, що Він є любов’ю. Особливим знаком Його присутності біля нас є наші ближні. Через любов до ближніх даруймо нашу любов самому Ісусові й любов врятує світ від зла та наповнить добром. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Джерело