Двадцять років разом з УКУ

У Чикаго відбувся ювілейний банкет на підтримку Українського Католицького Університету. Доброчинці активно підтримали УКУ, пожертвувавши 300 тисяч доларів США на стипендії для талановитих студентів. Отримані кошти допоможуть забезпечити якісну освіту європейського рівня, фундаментом якої є християнські цінності.

У неділю, 19 листопада, у вишуканому залі Tully Hall (St. Ignatius College Prep.), що в Чикаго, відбувся 20-річний ювілейний бенкет на підтримку Українського Католицького Університету. Він об’єднав чиказьких приятелів і благодійників університету, які спільно зібрали кошти для талановитих студентів, викладачів та на розвиток університету.

Почесними гостями вечора стали архиєпископ митрополит Філадельфійської УГКЦ Борис Ґудзяк, канадський дипломат, колишній посол Канади в Україні Лариса Ґаладза, американський дипломат, колишній посол США до НАТО, колишній спеціальний представник США на переговорах з Україною Курт Волкер, президент католицьких доброчинних організацій США сестра Донна Маркгам.

Молитвою за мир в Україні розпочав програму архиєпископ Чиказької архідієцезії, кардинал Блейз Купіч. Митрополит Філадельфійської митрополії УГКЦ та президент УКУ Борис Ґудзяк подякував присутнім та гостям за пожертви та підтримку.

Дуже цікавою була панельна дискусія між гостями, модератором якої був Іван Гевко – генеральний секретар клубу Rotary International. Гості насолоджувалися гарною музикою від гурту “Тріода” та чудовими розповідями ведучих програми Лева Голубця та Лілії Попович.

На аукціоні представлено картини відомих українських митців та школи Радруж УКУ: Я. Гніздовського, Н. Сало, Е. Цимботи, М. Бобрика, У. Нищук, П. Сипняка, О. Денисенка, І. Остафійчука, Р. Романишина, М. Демця, О. Войтовича, О. Придувалової, В. Бажая, Г. Криволап, А. Коломайця, Е. Козак; прикраси – від Роксоляни Шимчук. На бенкет також прийшли ветерани ЗСУ та військові, які мужньо захищали Україну у війні, а сьогодні проходять реабілітацію та лікування в Америці.

Під час банкету гості насолоджувались смачними стравами від українського ресторану “Шоколад”.

Щира подяка всім жертводавцям і спонсорам, які підтримали УКУ та Україну у такий не простий час війни. На діяльність та розвиток УКУ було зібрано більше 300 тисяч доларів.

 

Довідка

Український Католицький Університет  – єдиний католицький університет від Польщі до Японії. Успадкував наукову діяльність Греко-Католицької Богословської Академії, яку створив у 1928-1929 роках у Львові Митрополит Андрей Шептицький, а очолив її перший ректор отець Йосиф Сліпий. Після закриття Академії в 1944 році її місію та функції перейняв на себе Український Католицький Університет св. Климентія Папи у Римі, який організував та очолив у 1963 році Митрополит Йосиф Сліпий.

У 1994 році діяльність згаданої Академії відновили під назвою “Львівська Богословська Академія” (ЛБА), а в 1998 році остання здобула міжнародну акредитацію. Першим ректором відновленої ЛБА був о. Михайло Димид. У 2000 році його наступником став о. Борис Ґудзяк, якого у 2002 році рішенням Фонду св. Климентія було призначено на посаду першого ректора УКУ.

Український Католицький Університет є приватним навчальним закладом і не отримує жодного фінансування від держави. Існує завдяки благодійним внескам людей доброї волі з цілого світу. За 25 років існування Університет підтримали близько 20 000 благодійників. Сьогодні тут діє 6 факультетів, 11 бакалаврських та 18 магістерських програм, а також 2 аспірантські. У 2021 році 55,5% вступників УКУ увійшли до 5% найкращих випускників шкіл за результатами трьох сертифікатів ЗНО.

  

Джерело