Святий СОФОНІЯ

У сьомім сторіччі перед Христом виступив на Божий приказ св. пророк Софонія і об’явив жидам, що за їхні гріхи спаде на них велика кара. Бог говорив устами Софонії:

“Все повигублюю з лиця землі; вигублю людей і скотину, вигублю птаство під небом, і рибу в морі, і всю погань з безбожниками. І простягну руку мою проти Юдеї і проти осадників єрусалимських, і повикорінюю з цього місця все, що осталося від Ваала, навіть ім’я жерців і слуг ідольських… Вкупі з тими, що повідверталися від Господа, і не шукають Господа та й не питають про Нього. Замовкни перед лицем Господа Бога! День бо Господень уже близько. Господь наладив уже жертву на заколення, назначив, кого має до неї покликати… І буде того часу, Я обшукаю зі світлом увесь Єрусалим, і скараю тих, що мов на дріжджах сидять собі безпечно та й промовляють у своїх серцях: Господь не робить ні добро ні зло… Недалеко вже великий день Господень, близький і сквапно надходить: вже чути голос дня Господнього… Досліджуйте ж себе вважно, вивідуйте себе, народе бутний, доки не настигло ще те, що призначено, бо час пролітає, мов полова, доки ще не прийшов на вас палаючий гнів Господень, не наспів на вас день досади Господньої…

Горе місту (Єрусалимові) нечистому, опоганеному, кровожадному! Не слухає воно голосу, не приймає науку, на Господа не вповає, до свого Бога й не приближається. Князі його — рикаючі леви; судді його — вовки під вечір, що до ранку й одної не лишають кістки. Пророки в нього — безглузді й зрадливі, а священики його поганять святиню, топчуть закон… Оце ж ждіть Мене, говорить Господь, до того дня, як устану, щоб пустошити; бо Я постановив позбирати народи, поскликати царства, щоб на них зігнати свою досаду…”

Наприкінці свого пророчого слова св. Софонія заповідає, що по роках кари прийде день визволення з неволі й відбудови Єрусалиму. Одночасно він описує добра Христового царства:

“Тоді дам Я знов народам уста чисті, щоб вони призивали ім’я Господнє й служили йому однодушно. З земель етіопських, що по тім боці ріки, будуть мої поклонники, діти розсіяних моїх вірних, приносити Мені дари… О, виспівуй дочко сіонська, викликуй гучно, Ізраїлю! Радуйся й веселися, дочко єрусалимська, від щирого серця! Господь перемінив свій присуд на тебе, прогнав твого ворога! Сам Господь, Цар Ізраїля, посеред тебе; не будеш зазнавати лиха. Тоді скажуть Єрусалимові: Не бійся, а Сіонові: Нехай не спадають у тебе руки! Господь, твій Бог, посеред тебе; в Нього сила рятувати тебе; Він радістю радуватисьме тобою, буде милувати по своїй любові, буде через тебе веселитися великою веселістю… Так, того часу поприводжу вас і позбираю вас; бо пороблю вас людьми славними й високоповажаними між усіма народами на землі, як визволю вас із неволі перед вашими очима, говорить Господь.”

“ЖИТТЯ СВЯТИХ”, Том ІV-ий, авторства Впр. о. А. Г. Труха, ЧСВВ, позволяється видавати.
Дано в Вінніпегу, Ман., 3-го лютня, 1960.
о. Б. Слобода, ЧСВВ. Протоігумен
Дозволяється друкувати.
Торонто, 26-го лютня, 1960.
+ Ізидор — Єпископ
Друкарня ОО. Василіян — Торонто, Канада.

3 грудня — святого пророка Софонії.

#святий_Софонія #святий_пророк_Софонія #пророк_Софонія #Софонія #календар #УГКЦ #Церква