Мойсей як зразок біблійного лідера: відповідальність та наслідки

Мойсей як зразок біблійного лідера: відповідальність та наслідки

Більшість біблійних персонажів мають риси лідерів. Чи це старозавітні патріархи, судді, пророки і мудреці, чи новозавітні апостоли, провідники та проповідники. Кожен із них у певний період свого життя був змушений брати відповідальність та ставати лідером для народу або спільноти в політичній, культурній чи освітній площині. І кожен із цих чоловіків чи жінок мав певний шлях дозрівання, так би мовити, власний динамізм. Проте найважливішою постаттю в старозавітній історії є Мойсей Боговидець. Мойсей є прикладом лідера, котрий пожертвував власним комфортом та спокоєм заради невеликого племінного союзу, який він намагався перетворити в народ, формуючи його шляхом привчання до життя згідно з Божим Законом.

 

На шляху до творення народу

Ще бувши немовлям, Мойсей не мав залишитися живим, і лише диво та сміливість матері й сестри врятували його від смерті (Вих 2,1-10). Ім’я Мойсей походить від єгипетського дієслова msy «народжувати» та, ймовірно, пов’язане з іменем бога, як, наприклад, Тутмос – «Тот народжується» і Рамзес – «Ре народжується». Водночас це скорочене єгипетське ім’я має єврейський корінь, узятий від дієслова māšâ – «витягнути»: «І надала йому ім’я Мойсей, кажучи, з води, мовляв, витягла я його» (Вих 2,10). Оскільки єгиптяни часто скорочували такі імена, то значить, що спочатку ім’я Мойсей було довшим, але не зберегло жодних вказівок про єгипетське божество, про яке мовилося1.

У книзі Виходу Мойсей отримує покликання як пророк для власного народу, і Господь дає йому завдання: будучи у постійному контакті з Ним, переконати фараона, переконати своїх одноплемінників і врятувати їх (Вих 3). Роль Мойсея як лідера стає особливою в епізоді заступництва за народ перед фараоном. Також Господь доручає Аарону бути поряд і допомагати Мойсею (Вих 4, 14-16), проте чітко артикулює функцію кожного з них: «він буде тобі устами, а ти будеш йому богом» 2.  Відтак цей наказ отримує ширше значення: «Гляди ж, я настановив тебе як бога3 фараонові; а Аарон, твій брат, буде тобі пророком» (7, 1). У протистоянні фараону Мойсей віддає накази, натомість Аарон своїм жезлом спричиняє кари на єгиптян (7, 19). Проте серце фараона закам’яніло супроти Мойсея і народу, щоб Господь зміг помножити знаки своєї присутності з народом: «Не слухає вас фараон, щоб я намножив більше чудес у землі Єгипетській» (11, 9).

Найрадикальніше лідерська позиція Мойсея відчитується в розповідях про Синай.

Повністю матеріал читайте в паперовій або електронній версії журналу

Джерело