Непорочне Зачаття Пресвятої Богородиці

Його ставлять на свічнику, щоб ті, що входять, бачили світло.

Лк 8,16–21

Святкуючи Непорочне Зачаття Богородиці, назва свята часто затримує нашу увагу на чистоті та святості Марії. Вільність Діви Марії від гріха не була її заслугою чи батьків Йоакима й Анни. Непорочне Зачаття Божої Матері – це дія Бога в історії людства. Адже Він є джерелом усякого добра на землі.

Першим прикладом дії Бога є Йоаким і Анна. Від дитинства до старості Господь Своєю ласкою удосконалював їхню праведність, зміцнював віру й чинив їх готовими прийняти у відповідний час очікувану дочку Марію. Так само непорочність Марії не була Її заслугою, а даром Бога, Який вибрав Її на Матір Божого Сина.

Віруючі люди дбають про духовне життя, щоб з допомогою молитви, Літургії та Святих Тайн могти вирішувати життєві справи. Щоб наша побожність мала успіхи, варто пам’ятати про одну річ, що не сама молитва, Богослужіння чи Святі Тайни вирішують проблеми. То Ісус своєю ласкою змінює нас і життя, чинить кращими. А різні прояви побожності допомагають нам бути відкритими й готовими на дію Бога, дозволити Христові проявити свою волю в нас, прийняти й використати потрібні дари.

Коли подивимося на життя Богородиці, то важливою рисою її святості була покора, бо Вона не привласнювала собі ніякого дару, не приписувала собі жодної заслуги в чомусь, але все вважала Божим даром. Марія була цілковито віддана волі Бога й безкорисливо служила Йому.

Так само кожен правдивий християнин у молитві, Службі Божій і Святих Тайнах передусім шукає та пізнає Ісуса, зміцнює зв'язок віри й любові з Ним, вчиться покладати усю надію на Бога.

Цим проявляє правдиву віру й розуміння, що завдяки міцному зв’язку Христос зможе проявити в нашому житті всю Свою всемогутність та любов, швидше змінити нас та життя.

На початку нинішнього Євангелія Ісус говорить про світло та слухання. Богородиця та її батьки добре знали Божий закон і досконало виконували Його, їхня душа була наповнена світлом Божої правди, тому вони виразно бачили присутність і дію Бога в їхньому житті, у всьому виконували Його волю. Завдяки цьому вони здобули багато Божих дарів.

У житті буває так, що людина дбає про побожність, але не завжди швидко отримує її плоди, не завжди виразно бачить у житті присутність, допомогу та опіку Бога. Дехто навіть жаліється, що молиться, але Господь не допомагає вирішити проблеми. Однак проблема є не в Бозі, бо Його любов до нас досконала й Він робить усе для нашого добра. То ми буваємо не завжди готові зрозуміти й прийняти Божу волю, йти в житті за світлом Божої правди та любові. Бо замало читаємо Євангеліє й пізнаємо науку Ісуса, мало молимося про дари Святого Духа. Тому нам бракує духовного світла віри бачити присутність Христа в житті, чути Його голос у своїй душі.

У сьогоднішньому святі Непорочного Зачаття Марія запрошує нас дбати про правдиву побожність, наповнену покорою, терпеливістю, згодою з волею Бога та надією на Нього. Щоб завдяки цьому Ісус був з нами всюди й завжди та здійснилися слова апостола Петра: ,,Бог бо гордим противиться, але покірливим дає благодать” (1Пт 5,5). Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Джерело