На Одещині за матеріалами ДБР судитимуть правоохоронців, які «заробили» на наркоділках сотні тисяч доларів

Працівники ДБР завершили досудове розслідування стосовно трьох правоохоронців з Одещини, які вистежували торгівців наркотиками і забирали у них гроші, не реєструючи кримінальні провадження.

Обвинувальний акт направлено до суду.

Незаконну схему заробітку організували троє чинних та один колишній правоохоронець. Фігуранти залучили до схеми керівника одного з одеських поштових відділень та отримували від нього інформацію щодо клієнтів, які можуть отримувати у відправленнях наркотики. Після отримання посилки громадянина на виході вже чекали правоохоронці.

Погрожуючи притягненням до кримінальної відповідальності за зберігання та збут наркотичних речовин, «ділки в погонах» вимагали із затриманих гроші. «Розв’язання питання» коштувало до 10 тисяч доларів США.

У деяких випадках жертвами фігурантів були люди, які отримували в посилках не наркотики, а звичайні електронні сигарети. Проте правоохоронці погрожували їм тим, що все одно зможуть притягнути їх до відповідальності за розповсюдження наркотиків.

Інколи правоохоронці вели людину з посилкою до її оселі, де проводили незаконний обшук та крім хабаря забирали знайдені гроші. Так в одному з епізодів, крім «відкупних» у 10 тисяч доларів США, вони викрали у чоловіка ще й майже 100 тисяч доларів США.

Наразі слідством встановлено п’ять епізодів вимагання та крадіжки грошей у громадян.

Троє правоохоронців та керівник поштового відділення обвинувачуються у крадіжці, вимаганні та одержанні неправомірної вигоди (ч. 2, ч. 3 ст. 146, ч. 2, ч. 3 ст. 365, ч. 4 ст. 189, ч. 5 ст. 185, ч. 3 ст. 368 КК України).

Колишній правоохоронець, який брав участь у злочині, наразі оголошений у міжнародний розшук. Матеріали щодо нього виділені в окреме кримінальне провадження.

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Процесуальне керівництво здійснює Одеська обласна прокуратура.

На Одещині за матеріалами ДБР судитимуть правоохоронців, які «заробили» на наркоділках сотні тисяч доларів На Одещині за матеріалами ДБР судитимуть правоохоронців, які «заробили» на наркоділках сотні тисяч доларів На Одещині за матеріалами ДБР судитимуть правоохоронців, які «заробили» на наркоділках сотні тисяч доларів

Джерело