ДБР продовжує викривати спільників окупантів: ще двоє зрадників сядуть за ґрати після звільнення окупованих територій

ДБР продовжує системну роботу щодо викриття та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів, які після російського повномасштабного вторгнення в Україну добровільно пішли на співпрацю з окупантами. За матеріалами ДБР за останній тиждень суд виніс вирок щодо двох перебіжчиків, ще трьом особам повідомлено про підозру.

Так суд визнав винним у колабораційній діяльності бізнесмена з Херсонської області (ч. 7 ст. 111-1 КК України), який після початку повномасштабного вторгнення добровільно пішов працювати на окупантів.

ДБР продовжує викривати спільників окупантів: ще двоє зрадників сядуть за ґрати після звільнення окупованих територій

Завдяки своєму куму, який був призначений росіянами керівником «управління служби виконання покарань», чоловік отримавпосаду начальника незаконно створеної «Дар’ївської виправної колонії» на Херсонщині.

Тепер його заочно визнано винним та позбавлено волі на 15 років з конфіскацією майна. Він встиг втекти з окупантами після звільнення правобережжя Херсонської області, проте законне покарання вже чекає на нього.

Також 15 років з конфіскацією майна отримала колишня ревізор-інспектор одного з відділів Державної податкової служби в Маріуполі Донецькій області.

На початку окупації міста росіянами жінка добровільно обійняла посаду начальника так званого відділу аудиту у фейковому органі окупантів, який відповідає за збирання грошей з населення.

ДБР продовжує викривати спільників окупантів: ще двоє зрадників сядуть за ґрати після звільнення окупованих територій

Обвинувачена особисто телефонувала підприємцям, які перебували на податковому обліку в Маріуполі, та переконувала їх у необхідності стати на облік у так званих органах доходів і зборів днр. Також фігурантка брала участь у створенні пропагандистських матеріалів для рф.

Суд визнав експодатківицю винною у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Працівники ДБР повідомили про підозру трьом колишнім правоохоронцям, які у 2023 році обійняли посади у так званій «філії Волгоградської академії», яку окупанти створили в Донецьку.

У 2014 році, після окупації частини Донецької області, дві жінки та один чоловік з-поміж правоохоронців перейшли на бік ворога. У 2023 році вони добровільно обійняли посади у «філії академії».

Заочну підозру оголошено колишньому рятувальнику з міста Старобільськ Луганської області, який після початку російського повномасштабного вторгнення добровільно обійняв посаду заступника начальника пожежної частини, яку загарбники створили у Старобільську.

Всі фігуранти підозрюються у колабораційній діяльності (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Донецька, Київська, Миколаївська, Чернігівська обласні прокуратури.

ДБР продовжує викривати спільників окупантів: ще двоє зрадників сядуть за ґрати після звільнення окупованих територій ДБР продовжує викривати спільників окупантів: ще двоє зрадників сядуть за ґрати після звільнення окупованих територій

Джерело