Неділя перед Різдвом

Те, що в ній зачалось, походить від Святого Духа.

Мт 1,1-25

Ця неділя перед Різдвом Христовим особлива, бо сьогодні маємо також навечіря Різдва. Здійснюємо останні духовні приготування до свята Народження Ісуса Христа. У вечорі зберемося в наших родинах на Святу Вечерю, очікуючи приходу на землю Божого Сина. А потім підемо до храму на Різдвяні Богослужіння вітати нашою молитвою народженого Спасителя Ісуса Христа.

Євангеліє цієї неділі готує нас вже безпосередньо до величного празника Різдва Христового і розповідає про родовід Ісуса Христа та Його народження від Діви Марії.

Роздумуючи над євангельським уривком Неділі перед Різдвом, ми подивляємо промисел Божий: як невидимий і недосяжний Бог захотів прийти на землю і народитися від чистої Діви і мати за предків Давида й Авраама та жінок, які в Старому Завіті прославилися з не найкращої боку.

Святитель Іван Золотоустий, коментуючи цей уривок, каже: “Ісус захотів стати сином Давида, щоб тебе зробити сином Бога”. ,,Ісус народжується у тілі, щоб ми народились у дусі”, – стверджує Іван Золотоустий.

Родовід Ісуса Христа, який подає євангелист Матей, представляє Божественне й людське походження Ісуса. Як Божий Син, Він бере Свій початок від небесного Отця через вагітність Марії від Святого Духа. А як людина є потомком патріарха Авраама та царського роду Давида, який розбудував царство, тому вважається правдивим Месією. Через Христа небесний Отець здійснив обітниці благословення для вибраного народу, дані Аврамові й Давиду. Родовід Ісуса є промовистим фактом унікального способу дії всемогутності та любові Бога в історії людства. Так може поступати тільки той, хто любить, бо Божа любов досконала: правдива й вірна своїм словам.

Євангелист Матей розділив увесь родовід на три частини. Він згадує у родоводі Ісуса імена людей, які були грішниками, і на перший погляд видається, що їх треба було замовчати. Однак, як каже Іван Золотоустий, Господь прийшов, щоб знищити нашу нікчемність, очистити історію життя, тому і згадуються темні сторінки у родоводі. Цей приклад заохочує нас не стидатися грішного минулого наших предків і свого, а шукати милосердя Ісуса.

По-друге, пояснює Золотоустий, цим прикладом Христос хотів засоромити гординю юдеїв, які постійно хвалилися Авраамом, а самі не були святими. Ісус наголошував, що треба освячувати себе незалежно від доброго чи поганого минулого предків, яке не має ніякого впливу на теперішнє.

Всі согрішили і прихід Христа був необхідний, бо впали в гріх навіть праотці: Юда згрішив зі своєю невісткою і цар Давид із Ветсавією, жінкою хеттита Урії, також блудниця Рахав з книги Ісуса Навина, наголошуючи тим самим, що Спаситель прийшов, щоб знищити усі наші гріхи.

Однак головна думка в родоводі Ісуса та в описі Його народження не гріхи, а життя. Адже народження Христа – це початок Його земного життя. Спаситель прийшов на землю не лише, щоб знищити сам гріх, а через звільнення від нього, дарувати нам життя вічне. А найважливіше, що основою цього є дар любові. Бо Бог є любов’ю і саме з безмежної Своєї любові Він створив людину й послав у світ Свого Сина для спасіння людства, щоб ми знову стали учасниками Божого Царства та життя вічного у Божій любові. Бо тільки любов дарує людині справжнє й щасливе життя. Через родовід Ісуса Матей показує важливу істину, що життя не є чисто людською справою, а дією Бога та Його любові.

Питання життя важливе й актуальне сьогодні, коли багато людей втрачають його на війні в Україні та з інших причин. Українські воїни віддають своє життя, захищаючи державу й народ від ворога. Інші люди бережуть життя через матеріальну й духовну допомогу воїнам, молитву за перемогу.

Різдво Христа відкриває важливе значення віри – присутність Бога в нашому житті. Лише через Ісуса та Його любов наше життя має вартість і сенс, приносить справжнє щастя, бо з нами Бог, Який завжди цінує і любить нас.

Через родовід та Божий план щодо народження Спасителя Матей запрошує нас подивитися на Різдво Ісуса як таємницю життя яке творить любов, а любов приносить щастя, ознакою якої є радість. Також через Христа пізнати правдивий образ Бога, Який не стоїть здалеку, а завжди перебуває з тими, хто в Нього вірить і любить. Він постійно творить життя, всі дії Бога спрямовані на спасіння людей, які опинилися в безнадійних ситуаціях, які потребують Його допомоги. Ісус дарує життя, основане на любові. Різдвяні свята є нагодою дякувати Богові за те, що Він є Еммануїл – Той, Хто Є і завжди буде з нами. Бог чинить те, що здається людям абсолютно неймовірним. Таким є Бог і Його любов, таким є Ісус, як живий знак любові Бога до людини. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Джерело