Від початку повномасштабного вторгнення ДБР активно протидіє наркомафії та вилучає великі партії «зілля» на мільйони гривень (ІНФОГРАФІКА)

Державне бюро розслідувань у взаємодії з Офісом Генерального прокурора активно протидіє спробам наркомафії організувати канали постачання та продажу наркотичних засобів в Україні. Особлива увага приділяється прифронтовим районам, адже своєчасно ліквідований наркобізнес – це тисячі врятованих життів, у тому числі наших військових.

Аналіз діяльності угрупувань вказує, що нерідко їм сприяють представники українських правоохоронних органів. Такі факти отримують найпринциповішу оцінку з боку керівництва цих органів, а фігуранти відповідають згідно з усією суворістю закону.

Протягом року ДБР знешкодила декілька потужних наркосиндикатів, припинила діяльність лабораторій з вироблення зілля та перекрила канали потрапляння важких наркотиків на територію України.

У 2023 році працівники ДБР розслідували 728 кримінальних проваджень за фактами незаконного обігу наркотиків, до суду було направлено 187 обвинувальних актів. За матеріалами цих розслідувань суди винесли вироки щодо 77 осіб, які брали участь у наркоторгівлі. Також під час організованих процесуальних дій було затримано 53 особи, повідомлено про підозру 217 особам.

Цього року працівники ДБР вилучили більше 179 кг наркотичних засобів та психотропних речовин, серед яких були опій, героїн, кокаїн, метадон, трамадол, макова соломка, PVP та інші речовини.

Зокрема майже 2,5 кг кокаїну, 1,9 кг метадону, 6 кг – PVP-речовин, майже 30 кг амфетаміну та понад 126 кг мефедрону. Крім того у наркоділків було вилучено 30,4 кг сильнодіючих лікарських засобів, 33,5 кг та 9,3 літрів прекурсорів.

Це – сотні тисяч доз готових для вживання наркотиків, які вже не потраплять на «чорний» ринок.

Так, лише на Дніпропетровщині було викрито та заблоковано роботу двох угруповань, які продавали за місяць наркотиків на 5 млн гривень кожне. Окрім цього безпосередньо у обласному центрі діяв наркосиндикат, який щомісячно заробляв щонайменше 1,5 млн грн.

Одного з організаторів іншого розгалуженого угрупування, що активно діяло в межах Черкаської, Тернопільської та Волинської областей затримано безпосередньо під час збуту 24 кг наркотиків вартістю понад 11,4 млн гривень. 

Окрім цього, були викриті та зупинені масштабні виробництва наркотичних речовин з місячним обігом на десятки мільйонів гривень.

Наприклад, одне з викритих ДБР угруповань наркоторговців за місяць продавало 250 тисяч доз наркотиків на близько 70 млн гривень. 

Інший наркокартель, який ДБР викрило на Прикарпатті, щомісяця збував наркотиків на 10 млн гривень. 

Робота по протидії наркозлочинності та підривній діяльності спецслужб рф триває. Спільними зусиллями ДБР та інших правоохоронних органів переважна більшість цих злочинних намірів вже зупинена.

Від початку повномасштабного вторгнення ДБР активно протидіє наркомафії та вилучає великі партії «зілля» на мільйони гривень (ІНФОГРАФІКА)

Джерело