Українське Різдво на Флориді UKRAINIAN CHRISTMAS IN VENICE, FLORIDA

У суботу, 2 грудня, українська громада Venice та сусідніх околиць організувала передріздвяний ярмарок, щоб продемонструвати українські традиції та українську культуру своїм друзям-американцям, жителям та гостям цього теплого й привітного південного містечка. Завдяки українській діаспорі, багато американців щиро підтримують Україну та її народ у цей пекельний час російсько-української війни. І не тільки фінансово, але й політично, вимагаючи через обраних сенаторів і конгресменів допомоги Збройним Силам України.  Дитячий хор громади П’ятдесятників

Тож у суботу, в центрі міста Венис з 12 до 5 години пополудні, було розміщено експонати української культури – вишивки, різдвяні прикраси, українську кераміку, сувеніри з українською символікою та багато іншого. На столах було роз’яснення, що кошти від продажу і благодійні внески буде спрямовано на допомогу Україні. Гості з 1:30 до 3:30 години насолоджувалися різдвяним концертом на підвищенні в альтанці, яку майстерно проводив Ігор Раковський. Громадський Хор розпочав святкову програму українськими колядками: “Бог Предвічний” та “Днесь Поюще” (диригент Юрій Шевчук). Після цього були майстерні виступи членів української громади п’ятдесятників. Родина Мироників чудово виконала “Віночок”, “Різдвяні пісні”, “Христос Народився” та “Веселіться небеса”, а також разом із групою “Inspiration Band” – “Ой зійшла Правда на Землю”, “Нічка та Радісна, Зоряна Світила” і “Минуло 2 тисячі років”.

Талановиті сестрички Аріана і Діана Партем дуже чуттєво заспівали “Різдво – це Христос” та разом із українським виконавцем духовних творів Олегом Майовським виконали 3 колядки.

Гості з Clearwater Вікторія і Дарина Луганські, мама і доня, виконали три українські колядки: “Україна колядує”, “Добрий вечір тобі, пане господарю” та “Нова Радість стала”. Брати Пилип і Емануел Яроцькі заспівали “Christmas Day”. Особливо приємно було почути виконання на бандурі “Silent Night” у супроводі співачки Зиновії Заковоротної німецькою, англійською та українською мовами. Тріо у складі Вікторії Луганської, Зиновії Заковоротної та Євангеліни Астахової виконало колядку “Небо і земля”, а Євангеліна Астахова – “Piece on Earth, Good Will to Man”. Дитячий хор (9-12 р.) з української громади п’ятдесятників виконав чотири колядки англійською мовою: “We wish you a Merry Christmas”, “He is the Light”, “Messiah” та “Happy Birthday Jesus”. На закінчення святкової програми Громадський хор з North Port заспівав “Щедрик” на двох мовах.

Свято “Ukrainian Christmas in Venice” набуло розголосу у місті, про нього розповідали американські часописи “Venice Gondolier”, “North Port Sun” та інші.

Щира подяка організаторам цієї імпрези: Богдані Пузик (голова 56 Від. СУА), Іні Тунстал, Ігореві Раковському (ведучий), Юлії Лопанчук, Лідії Білоус, Дарії Томашовській, Каті Шевчук, Галі Лісничій, Вірі Боднарук, Юрієві Шевчуку, Вікторові Лісничому (фотограф) та Нусі Мацілинській.

Громадський Хор, диригент Юрій Шевчук

***

Українська громада в North Port, південно-західній частині Флориди, організувалась у 1975 році. Сюди почали прибувати сім’ї з Північної Америки і навіть з Каліфорнії, які завершили свою кар’єру і шукали комфортнішого клімату. Більшість оселилися поблизу знаменитого флоридського “озера молодості” у Warm Mineral Springs. Вони заснували український духовний і культурний осередок святого Андрія та українські церкви.

З часом громада переросла в діяльну, енергійну і сильну спільноту американців українського походження, яким вдається зберігати свою українську ідентичність, пропагувати українську історію й культуру та допомагати Україні. Згодом Осередок розширився завдяки великій будівлі кондомініуму (Українське Село). Громада настільки збільшилася, що виникла потреба побудови нової церкви для греко-католиків. У 1992 році завершили будівництво Собору Введення в храм Пресвятої Богородиці (церква Св. Марії). Сьогодні Собор є справжньою перлиною громади з традиційною архітектурою, розписами, вітражами та іконами, чудовим хором.

На сьогодні тут діють найважливіші українські організації: відділ Союзу Українок, Українсько-Американський Клуб південно-західної Флориди, Українсько-Американська Організація Ветеранів, Громадський Комітет, Товариство Української Мови ім. Т. Шевченка, Чоловічий Товариський Клуб, організації пов’язані з діяльністю церкви та інші. Культурне життя громади жваво розвивалося з приїздом все нових українців, які активно долучалися до різноманітних організацій для розбудови громади та втілення нових проєктів.

Сьогодні тут вирує духовне, культурне й суспільне життя, новоприбулі українці долучаються до благодійних, жіночих, просвітницьких та парафіяльних організацій, збирають кошти на допомогу Україні, ЗСУ, осередкам Товариства української мови, пораненим воїнам, сиротам та вдовам. Для цього постійно організовують ярмарки, концерти, зустрічі і свята.

Колядує родина Мироник

Ігор Раковський – ведучий програмиГості “Українського Різдва”

 

  

Джерело