За матеріалами ДБР гендиректора макіївського ливарного заводу судитимуть за співпрацю з «днр» та фінансування тероризму

Працівники Державного бюро розслідувань за сприяння СБУ завершили досудове розслідування стосовно генерального директора макіївського ливарного заводу. Він, після тимчасової окупації міста, продовжив роботу у «днр», співпрацював з рф та нелегально торгував на українському ринку. Загалом його підприємство сплатило в казну фейкової республіки близько 15 млн грн податків.

Обвинувальний акт скеровано до суду.

Ливарний завод у Макіївці на Донеччині продовжував працювати після тимчасової окупації у 2014 році. Керівник підприємства свідомо перереєстрував виробництво відповідно до російського законодавства та тимчасової терористичної влади «днр».

Вироблену продукцію спочатку збували виключно на ринку рф, а у 2017 році вирішили вийти на український ринок через фірми-прокладки. Загалом, юридично було утворено 7 фірм на підставних осіб. Продукція перевантажувалася у місті Таганрог Ростовської області рф, а у сфальсифікованих документах зазначався інший виробник.

Зловмисники встигли укласти 13 контрактів на 50 млн. грн.

Правоохоронці викрили та зупинили злочинну діяльність ще до повномасштабного вторгнення росії у лютому 2022 року.

Генеральний директор ливарного заводу з Макіївки у 2019 році повернувся в Україну, але й досі мав вплив на злочинну діяльність очолюваного ним підприємства.

У травні 2023 року його було затримано та повідомлено про підозру організатору схеми, а також одному із директорів та головному бухгалтеру приватного підприємства із Житомирщини.

У жовтні 2023 року працівники ДБР повідомили про підозру генеральному директору через сплату мільйонних податків «днр». За ці кошти терористи мали змогу утверджувати свою владу в регіоні та продовжувати воювати проти українців.

Він обвинувачується у фінансуванні тероризму (ч. 1 ст. 258-5 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років.

Процесуальне керівництво здійснює Вінницька обласна прокуратура.

Джерело