ДБР викрило заступника голови ФПУ, який намагався дати хабар колегії суддів у 150 тис. доларів США

Працівники ДБР викрили та повідомили про підозру заступнику голови Федерації профспілок України та його спільнику, які намагалися дати колегії суддів хабар у сумі 150 тисяч доларів США за зміну запобіжного заходу.

Посадовець, який є підозрюваним в іншому кримінальному провадженні, наразі утримується під вартою на підставі ухвали суду у слідчому ізоляторі. Він вирішив передати через спільника 150 тисяч доларів США колегії суддів Київського апеляційного суду за скасування ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва про продовження строку тримання під вартою та зміну запобіжного заходу на нічний домашній арешт з носінням електронного засобу контролю.

Фігурант дав вказівку своєму знайомому передати через виконавця цю суму суддям. Працівники ДБР зупинили автомобіль спільника, в якому перевозились кошти. Під час обшуку авто правоохоронці виявили та вилучили всю суму неправомірної вигоди – 150 тисяч доларів США.

Також було вилучено мобільний телефон, в якому містилось листування у месенджері з обговоренням деталей передачі грошей.

Заступнику голови Федерації профспілок України та його спільнику повідомлено про підозру у підготовці до надання неправомірної вигоди службовій особі, яка займає відповідальне становище (ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 369 КК України). Вирішується питання про обрання запобіжного заходу спільнику.

Санкції статей передбачають покарання до восьми років з конфіскацією майна.

Триває досудове розслідування.

Нагадаємо, за матеріалами ДБР у листопаді 2023 року до суду було направлено обвинувальний акт щодо заступника голови Федерації профспілок України. За даними слідства, він брав безпосередню участь у незаконному відчуженні майна на понад 138 мільйонів гривень.

Було встановлено, що заступник голови ФПУ у 2019 році разом з іншими посадовцями ухвалював рішення щодо незаконного відчуження на користь приватного підприємства будівлі державної курортної бальнеолікарні у Києві. Згідно з висновком судової експертизи, загальна вартість приміщення становила понад 138,3 млн грн.

Лікарня, яка взагалі не підлягала відчуженню, була продана ще й за значно заниженою вартістю.

Посадовець обвинувачується у розтраті чужого майна, зловживанні службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах (ч. 5 ст. 191 КК України).

Процесуальне керівництво здійснює Офіс Генерального прокурора.

ДБР викрило заступника голови ФПУ, який намагався дати хабар колегії суддів у 150 тис. доларів США ДБР викрило заступника голови ФПУ, який намагався дати хабар колегії суддів у 150 тис. доларів США ДБР викрило заступника голови ФПУ, який намагався дати хабар колегії суддів у 150 тис. доларів США ДБР викрило заступника голови ФПУ, який намагався дати хабар колегії суддів у 150 тис. доларів США

Джерело