🙏Національна комісія з реабілітації реабілітувала українського режисера та сценариста

🙏Національна комісія з реабілітації реабілітувала українського режисера та сценариста

🙏Національна комісія з реабілітації реабілітувала українського режисера та сценариста, родоначальника напрямку «українське поетичне кіно» Сергія Йосиповича Параджанова. Реабілітація відбулась з подачі Українського інституту національної пам’яті.

У рішенні Нацкомісії йдеться, що після детального аналізу кримінальної справи режисера та інших архівних документів було виявлено наявність політичного мотиву переслідування та засудження Сергія Параджанова.

❗️Це рішення Національної комісії є знаковим прецедентом для розгляду інших резонансних справ українських дисидентів, які за сфабрикованими звинуваченнями були засуджені комуністичним тоталітарним режимом за так званими «загальними кримінальними статтями».

💬«Юридична реабілітація Сергія Параджанова — це дійсно непересічна і знакова подія. Вона є черговим свідченням тези про те, що добро і справедливість зрештою перемагають, нехай навіть у стратегічній перспективі. Усі жертви комуністичного тоталітарного режиму, як і будь-якого тоталітарного режиму, мають право і можливість бути відновленими у гідності та правді. Дуже надихає, що ця реабілітація відбулася якраз до сторічного ювілею з дня народження Сергія Параджанова», — зазначив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Фото: Довженко-Центр

Джерело