Краматорське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє!

Увага!

Африканська чума свиней!

         На території Краматорського району, наприкінці минулого року в селі Дмитро-Дар’ївка Олександрівської громади та на початку поточного року в селі Торське Дружківської громади, зафіксовано 2 випадки африканської чуми свиней (АЧС). Рішеннями відповідних місцевих державних надзвичайних протиепізоотичних комісій встановлено карантин у селах, де виявлені вогнища хвороби, та у сусідніх населених пунктах. Наразі тривають заходи щодо запобігання розповсюдження АЧС у відповідності з вимогами «Інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней», затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.03.2017 №111.

         Краматорське районне управління ГУ Держпродспоживслужби нагадує: АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ є однією із найбільш небезпечних хвороб свиней, оскільки характеризується високою смертністю, значними економічними збитками, запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення хвороби та торговельними обмеженнями, що запроваджуються для блокування її розповсюдження. 

       Для недопущення зараження вірусом АЧС своїх тварин Вам необхідно дотримуватися наступних правил:

тримати тварин у закритих приміщеннях і не випускати їх на вигули; не згодовуйте тваринам харчові відходи без попередньої термічної обробки; не купляти харчові продукти (м’ясо та сало свинини) на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів; допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів;  не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами;  постійно вести боротьбу з гризунами;  не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою району з інших регіонів.

 

ШАНОВНІ ВЛАСНИКИ ТВАРИН! При захворюванні свиней у ваших господарствах просимо повідомляти працівників державної ветеринарної служби.

 

Краматорське районне управління  ГУ Держпродспоживслужби  в Донецькій області повідомляє!

Джерело