Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій Херсонщині

  • Автор допису:

Центральна виборча комісія (ЦВК) РФ призначила проведення виборів президента Росії на 17 березня 2024 року та ухвалила постанову, за якою голосування відбуватиметься протягом трьох днів: з 15 по 17 березня.

Після цього ЦВК Російської Федерації ухвалила рішення про проведення президентських «виборів» і на окупованих територіях України. Раніше російська влада оголосила на цих територіях воєнний стан, тому можливість проведення «виборів» була під питанням і обговорювалась у владних кабінетах. 

У процесі консультацій з питань організації «виборів» на окупованих територіях брали участь представники ЦВК РФ, Міністерства оборони РФ, а також представники окупаційної влади «Л/ДНР», Херсонської та Запорізької областей.

«Усі сторони консультацій вважають за можливе проведення виборів президента на території цих регіонів Російської Федерації», — повідомили в ЦВК країни-агресорки. 

«Правильні» результати виборів – у пріоритеті

Надалі, російські окупанти та колаборанти почали активно готуватись до незаконних виборів президента РФ. На окупованій частині Херсонської області вони вже формують 248 «виборчих комісій» на основі російського законодавства у 14 муніципальних округах (адміністративно-територіальні одиниці, створені росіянами на окупованих українських територіях – ред.). Одну із виборчих дільниць окупанти планують назвати на честь Кирила Стремоусова — одного з найбільших активних їхніх прибічників на Херсонщині.

«Виборча комісія Херсонської області вважає дуже важливим увічнити пам’ять Кирила Сергійовича у символічному жесті та назвати одну з виборчих дільниць ім’ям Кирила Стремоусова», — повідомила одному із російських інформаційних ресурсів «голова» окупаційної «виборчої комісії Херсонської області» Марина Захарова.

Колаборант Кирило Стремоусов загинув за нез’ясованих обставин у листопаді 2022 року. Хоча, за офіційною російською версією, він загинув, потрапивши до автомобільної аварії. Нараз, російські окупанти впроваджують «культ Стремоусова»: відкривають на його честь виставки, створюють стипендії та стінописи, випускають документальні фільми. Нещодавно у Сімферополі вони урочисто відкрили пам’ятник Стремоусову, а президент РФ нагородив його «Орденом мужності» посмертно.  

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій ХерсонщиніКолаборант Кирило Стремоусов

На підготовку до проведення псевдовиборів в окупації відреагувала й Британська розвідка. За інформацією, яка з’явилась в розпорядження британських спецслужб, на окупованих українських територіях російська влада планує використовувати такі методи, як суттєві фальсифікації «виборів» і залякування виборців, щоб забезпечити перемогу російського президента Владіміра Путіна зі значною перевагою.

У звіті зазначили, що як і у випадку з регіональними «виборами», що відбулись у вересні 2023 року, майбутні президентські «вибори» на окупованих Росією територіях майже напевно не будуть ані вільним, ані чесним. Російська влада бачить досягнення «правильних» результатів у цих регіонах як пріоритет, оскільки хоче створити враження легітимності російського вторгнення.

«Голосувати» можна буде навіть за українським паспортом

Журналістам Район.Скадовськ стало відомо, що окупанти планують дозволити «голосувати» на «виборах» і власникам українських паспортів. 

Про те, що можна буде «голосувати» й за українським паспортом, в коментарі окупаційним медіа розповіла так звана голова «виборчої комісії Херсонської області» Марина Захарова. Колаборантка зазначила, що «виборча комісія області» має повноваження сама визначати перелік документів, за якими місцеві мешканці можуть «проголосувати». Причому, в коментарі Захарова вживає термін «громадяни регіону», який не несе жодної юридичної сили та спрямований на легітимізацію окупації.     

«У нас поки що такої постанови немає, але вона опрацьовується. Звичайно, ми розглядаємо включення до цього переліку документів, що засвідчують особу, видані уповноваженим органом України до 30 вересня 2022 року (цього дня російський президент Владімір Путін підписав закон про входження окупованих регіонів України до складу РФ – ред.)», — розповіла «голова» незаконної виборчої комісії.

Згодом Центральна виборча комісія Російської Федерації оприлюднила нові правила проведення переобрання Путіна на окупованих територіях Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей, де Росія оголосила воєнний стан.

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій ХерсонщиніПсевдовибори на окупованих територіях

Читайте також: Скадовські окупанти та колаборанти: імена, діяльність та біографії.

За інформацією від Центру стратегічних комунікацій, згідно з цими правилами, як і раніше, на «місцевих виборах» дозволили голосувати не за паспортом, а бюлетені та інші документи можна переміщувати в «безпечні місця» у разі загрози. Окупаційним «виборчкомам» дозволили скорочувати час голосування та не публікувати відомості про членів виборчих комісій та виборчі дільниці. Також заборонено знімати людей на дільницях без їхньої згоди.

Ці заходи, за словами російської виборчої комісії, покликані начебто створити безпечні умови для учасників «голосування». Але деякі з цих «особливостей» прямо суперечать федеральному закону «Про вибори президента РФ».

Все це ніяк не нагадує «всенародну підтримку возз’єднання з Росією», як росіяни оголосили після проведення псевдореферендуму у вересні 2022 року. А «легітимність» перевиборів Путіна, як і раніше псевдореферендуму, мають засвідчити «міжнародні спостерігачі», відібрані з-поміж пропагандистів, комуністів і неофашистів. 

Сальдо продовжує оспівувати Путіна

Наприкінці минулого року так званий губернатор окупованої частини Херсонської області Володимир Сальдо розказав, яке найважливіше завдання він бачить на наступний рік. За його словами — це вибори російського президента на окупованій Херсонщині. 

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій ХерсонщиніВладімір Путін та Володимир Сальдо

Про це колаборант доповів під час засідання партії «Єдина Росія», яку він очолює на окупованій Херсонщині.  

«Найважливішим завданням наступного року стане організація проведення на території області виборів президента. Також очікуємо на значний приплив інвесторів у різні галузі економіки регіону, у тому числі — в туристичну сферу», — зазначив російський ставленик. 

Сальдо зокрема відрапортував своїм московським господарям, що соціальне та пенсійне забезпечення, сфери освіти та охорони здоров’я перейшли на російські стандарти. Не забув він і для самопіару розповісти, що в області, начебто, відремонтовані 300 км доріг.

Росіяни створюють ілюзію високої явки на виборах

Російські окупанти та колаборанти почали навчати й «волонтерів» для організації незаконних «виборів». Як стало відомо журналістам Район.Скадовськ, про це повідомив так званий член президії регіонального відділення путінської партії «Єдина Росія» Максим Анісімов. Він зазначив, що переважна більшість «волонтерів» піде від путінської партії «Єдина Росія». 

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій ХерсонщиніМаксим Анісімов

Для того, щоб начебто полегшити «волевиявлення», на окупованій частині Херсонської області росіяни запустили систему «Мобільний виборець». Як зазначили окупанти, це дає можливість місцевим мешканцям «голосувати» на псевдовиборах у зручному для них місці, незалежно від місця проживання. За думкою окупантів, це начебто особливо важливо для жителів, які залишили прифронтову зону.

Для участі в «Мобільному виборці» вимагають заздалегідь подати відповідну заяву до так званих багатофункціональних центрів або окупаційної «територіальної виборчої комісії». «Голосування» відбуватиметься в спеціально створеній електронній системі. 

За інформацією від Центру національного спротиву, на тимчасово окупованих територіях з’явилися політтехнологи з Кремля, які мають за мету збільшити явку на «виборах президента РФ».

Центр нацспротиву повідомляє, що у Кремлі вже визначилися з цифрами, які планують намалювати на підтримку диктатора. За задумом окупантів, Владімір Путін має отримати 80% підтримки при аналогічній явці. Політтехнологи мають організувати виставу й приховати відсутність явки, а також провести інструктаж членам окупаційних виборчих комісій з фальсифікування результатів голосування.

Росіяни в пропаганді використовують дітей

Використовують росіяни з їх прибічниками для підготовки до «виборів» навіть дітей. Під прикриттям відкриття так званої «Школи молодого виборця» в Генічеській школі №2 відбулася лекція окупантів про їхні фейкові вибори. 

Лекція призначена для тих, хто вперше матиме можливість «голосувати». Організатори заходу ставлять своїми спікерами представників російської окупаційної влади, зокрема голову окупаційної Генічеської обласної громадської палати Ігоря Качура, члена Громадської палати РФ, пропагандиста Алєксандра Малькєвіча та голову окупаційної «виборчої комісії» Марину Захарову.

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій ХерсонщиніЛекція окупантів про фейкові вибори

Лекція включала обговорення «важливих аспектів боротьби з фейками, вкидами дезінформації та спробами делегітимізації виборів». Однак, схоже, що захід слугує не стільки навчанню, скільки спробі відірвати дітей від об’єктивної реальності та вбити в них «правильне» бачення подій з точки зору загарбників.

Ставлять росіяни на Херсонщині і своїх «довірених осіб» кандидатів в президента на псевдовиборах.  

Так, фермер Павло Кім зі Скадовська став довіреною особою Владіміра Путіна на президентських псевдовиборах. Рік тому він скаржився на окупантів, але зараз заявляє, що вони «примножують багатства Херсонщини як аграрного краю». 

Як повідомило видання «ІРС-Південь», про те, що Кім представлятиме в окупованому регіоні інтереси Путіна, заявили російські пропагандисти.

«Всі разом великою країною зробимо справді народну програму, яку згодом нашому кандидату потрібно буде реалізовувати та вбудовувати у загальну систему», — повідомив Кім російським журналістам.

Проте, у листопаді 2022 року риторика російського посіпаки була зовсім іншою. Він скаржився на відсутність допомоги від окупантів та розповідав про можливе швидке банкрутство. 

«Я особисто викинув 150 тонн капусти через те, що не зміг її продати, і майже 200 тонн кавунів. Я не те що зараз «в мінусі», я весь свій капітал закопав у землю, так нічого звідти і не взявши», — розповідав росіянам Павло Кім. 

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій ХерсонщиніПавло Кім

За інформацією від журналістів «ІРС-Південь», Павла Кіма немає у російських реєстрах, проте він здійснює діяльність у Скадовському районі. У селі Благодатне, що на Скадовщині, на початку 2023 року російські окупанти зареєстрували фермерське підприємство «Кім Леонід Іванович». Тож, ймовірно, підприємство Павла Кіма просто записане на когось із членів його родини.

Дозвіл голосувати за українським паспортом

В середині січня 2024 року, окупанти та колаборанти склали перелік документів, за якими українці, які перебувають в окупації, зможуть «проголосувати».

Одним із таких документів є український паспорт. Отже, росіяни юридично дозволили «голосувати» на своїх виборах громадянам іншої держави. В першу чергу це пов’язано з тим, що більшість місцевих мешканців не бажають отримувати російські паспорти попри тиск та залякування, які систематично проводять росіяни. А отже, щоб хоч якось показати «явку» на псевдовиборах та під тиском залучити українців «проголосувати», окупанти змушені йти на такі заходи. 

Читайте також: «Допомагала віра та надія»: херсонський історик та письменник Артем Петрик про «Бастіон Півдня», щоденник окупації, Литву та власні мрії. 

Крім паспорта, росіяни «дозволили» голосувати на псевдовиборах за ID-карткою з додатком та без додатка про реєстрацію за місцем проживання на території Херсонської області та за іншим документом, що засвідчує особу, виданий органами публічної влади РФ та їх посадовими особами, а також документ, виданий органами влади України не пізніше 30 вересня 2022 року.

Зазначимо, що за такими ж документами місцеві мешканці могли «проголосувати» й на псевдовиборах до фейкових органів влади на окупованих територіях, а також під час незаконного «референдуму» про приєднання окупованих територій до Росії. 

Отже, російські окупанти досі мають проблеми з паспортизацією населення в окупації, попри всі намагання і методи Кремля.   

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій ХерсонщиніПроукраїнські написи в окупованому Скадовську

Також російські окупанти хочуть, щоб на псевдовиборах президента РФ голосували й люди, які зареєстровані в різних суб’єктах Російської Федерації. 

За інформацією з окупаційних медіа, починаючи з 29 січня по 11 березня 2024 року, запустять в роботу окупаційну систему «Мобільний виборець» — за її допомогою люди прикріплюються до «виборчої дільниці» за адресою фактичного проживання. Таким чином, «проголосувати» на окупованій частині Херсонській області зможуть зокрема і люди, які проживають в різних суб’єктах РФ. Про це повідомила «голова» окупаційної «виборчої комісії Херсонської області» Марина Захарова під час чергової пресконференції. 

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій Херсонщині«Пресконференція» окупаційної «виборчої комісії»

Крім того, практично всі населені пункти окупованої Херсонщини росіяни визнали «важкодоступними», окрім адміністративного центру окупованої Херсонщини — Генічеська. Це дає їм можливість проводити там дострокове псевдоголосування. За словами московської посіпаки Захарової, поки що окупанти не визначилися з датами дострокового «голосування», але відповідно до російського законодавства, проведення такого псевдоголосування можливе за 20 днів до певних дат основного «голосування». 

Росіяни планують теракти під час голосування

Політолог з Херсона Дементій Білий, аналізуючи публічні заяви російських окупаційних посадовців, зазначає, що в рамках підготовки до голосування у російській риториці з’явилися тези про «загрозу терактів».

Про це політолог повідомив в коментарі виданню «Новини Приазов’я» (проєкт Радіо Свобода) та пояснив, чим це може бути небезпечно для українського населення в окупації.  

«Елла Панфілова — голова російської ЦВК, заявляла про можливі теракти, що вони готуються до безпекових питань, щоб не було терактів під час виборів президента на тимчасово окупованих територіях. Зараз проводяться «навчання з незалежними спостерігачами», які будуть там організовувати спостереження на так званих виборах. І чого навчають їх? Навчають, як надавати першу медичну допомогу. Тобто йде такий пропагандистський меседж, що під час голосування будуть теракти», — зазначив Дементій Білий. 

За словами політолога, якщо російські пропагандисти говорять, що теракти будуть, то вони будуть. А це є важливої загрозою фізичній безпеці нашим громадянам, які знаходяться на окупованій території. 

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій ХерсонщиніДементій Білий

Наразі російська окупаційна влада робить все можливе, щоб спростити процедури голосування на окупованих територіях та показати масовість незаконних виборів.

«Цей збір підписів відбувається під телекамери, відеокамери, фотографують людей, які підписуються за Владіміра Путіна, щоб голосували. Але, коли ми вивчаємо масив фотографій, ми бачимо, що насправді людей, які підписуються, мало, їх намагаються залучити в магазинах, на ринках. І це досить невеличкий натовп. Але все одно йде масована телевізійна пропаганда», — каже херсонський експерт.

Дементій Білий зазначає, що нелегітимні російські вибори на тимчасово окупованих територіях є частиною пропагандистської кампанії РФ, яка направлена на жителів цих регіонів. З початку широкомасштабного вторгнення таких кампаній було п’ять, додає політолог.

Наразі на окупованій частині Херсонської області росіяни та колаборанти створили штаб із підготовки та проведення незаконних виборів президента РФ. Російський ставленик, так званий «губернатор» окупованої Херсонської області Володимир Сальдо особисто розпорядився створити такий штаб.

Як стало відомо Район.Скадовськ, про це в інтерв’ю одному з окупаційних ЗМІ повідомив так званий «перший заступник губернатора з внутрішньої політики Херсонської області» Ігор Чагаєв

За словами Чагаєва, найголовнішим завданням на псевдовиборах начебто є безпека. Тому представники «виборчої комісії» разом із окупаційними правоохоронцями проаналізували готовність кожної «виборчої дільниці». Наразі окупанти та колаборанти займаються закупівлею рамок безпеки, датчиків, вогнегасників та інших засобів. 

Також окупанти ведуть роз’яснювальну роботу серед місцевих мешканців щодо правил «волевиявлення», особливо наголошуючи, що «проголосувати» можна також і віддалено. Підготовлюють росіяни на псевдовибори й так званих «спостерігачів», які проходять навчання за стандартами російського законодавства. Весь етап незаконного голосування буде проходить під контролем таких «спостерігачів». За словами окупаційних посадовців, це повинно надати «виборам» легітимності.  

Залучають росіяни до псевдовиборів і своїх військових. Усі російські військові, які не беруть участь у бойових діях, але перебувають на тимчасово окупованих територіях, зобов’язані подати заяву на голосування у березні. Це робиться для того, щоб збільшити відвідуваність «виборчих дільниць».

Росіяни планують посилити фільтраційні заходи

На найближчі півтора місяця росіяни на лівобережній Херсонщині та інших окупованих українських територіях посилять фільтраційні заходи. Окупанти впроваджують це в межах підготовки до псевдовиборів російського президента.

Про це повідомив мер Мелітополя Іван Федоров.

Окупанти планують посилювати перевірки мобільних телефонів та документів на вулицях, збільшувати кількість обшуків, і відповідно — незаконних «звинувачень» у «тероризмі», а також підвищувати обсяги своєї пропаганди.   

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій ХерсонщиніРосійські військові на вулицях окупованих міст

«Загарбники називають це антитерористичними заходами, проте наші мешканці точно називають все своїми іменами: Росія – країна-терористка, а окупанти — вбивці. Південь чекає на деокупацію!», зазначив Іван Федоров. 

В той час, в окупованому Генічеську розпочалась «школа підготовки» корпусу молодих спостерігачів для участі в «президентських виборах».

За ініціативою «губернатора» окупованої Херсонщини Володимира Сальдо, участь у курсі взяли випускники «Школи молодого виборця» минулого сезону. Через «представника Херсонської області» в Громадській палаті РФ Володимира Овчаренка учасники отримують інформацію про «золотий стандарт» спостереження у окупантів.

На таких заняттях «електоральні експерти» з  окупованої Чаплинки Андрій Глимязний та Оксана Ковалева розповідатимуть молоді про «виборчий процес» росіян у контексті громадського спостереження.

Що каже про фейкові вибори міжнародна спільнота

Рішення про проведення ЦВК Російської Федерації провести «голосування» на тимчасово окупованих територіях України викликає обурення та засудження з боку українських та міжнародних спільнот. Адже проведення російських виборів на українських територіях порушує Конституцію та законодавство України, а також міжнародне право, зокрема Статут ООН. 

Відповідно, такий виборчий процес, як і решта інших пропагандистських заходів, є незаконним. Включення голосів, отриманих на тимчасово окупованих територіях України, поставить під сумнів легітимність всього результату виборів президента РФ. 

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій ХерсонщиніРосійський прапор на фоні колючого дроту

Міністерство закордонних справ України у своїй заяві засудило проведення «виборів» президента РФ на окупованих територіях та закликало міжнародну спільноту засудити цей крок Росії та накласти санкції на причетних до організації та проведення цих виборів.

Також висловлюється заклик до іноземних держав не надсилати своїх громадян як спостерігачів на ці псевдовибори. Для учасників «виборів» передбачена кримінальна відповідальність згідно з українським законодавством. 

В МЗС зазначають, що будь-які вибори в Росії не мають нічого спільного із демократією, а слугують лише інструментом утримання російського режиму при владі.

В той час, Служба безпеки України задокументувала нові злочини голови Центральної виборчої комісії Російської Федерації Елли Памфілової, яка причетна до ведення агресивної війни проти України. За даними слідства, вона організувала масштабну фальсифікацію «результатів» незаконних виборів на тимчасово захоплених територіях Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей восени 2023 року.

Памфілова залучила двох своїх підлеглих до протиправної діяльності — кремлівського політтехнолога Павла Андрєєва, представника російської ЦВК та його колегу Людмилу Маркіну. Вони брали участь у створенні окупаційних «тервиборчкомів».

Як російські окупанти готуються до «псевдовиборів» президента РФ на окупованій ХерсонщиніГолова ЦВК РФ Елла Памфілова та її підлеглі: Павєл Андрєєв та Людміла Маркіна

Слідство встановило, що ця злочинна група використовувала фальсифікацію результатів «виборів» для легітимізації окупації та незаконного контролю Росією українських територій. За даними СБУ, їхні дії спрямовані на посягання на територіальну цілісність та недоторканість України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім трьом російським посадовцям про заочну підозру за статтями Кримінального кодексу України, що передбачають покарання за планування, підготовку та ведення агресивної війни проти України.

Оскільки фігуранти перебувають на території Росії, українські правоохоронні органи вживають комплексних заходів для притягнення їх до відповідальності за злочини проти України. 

Проведена робота є ще одним кроком у наполегливій боротьбі України проти агресії та незаконної окупації своєї території, а також свідчить про непохитність української влади у виконанні своїх обов’язків у галузі забезпечення національної безпеки.

Читайте також: Як російські окупанти в захоплених школах Херсонської області змінюють світогляд українських дітей.