Магда. СвітОгляд. 1 – 7 лютого

  • Автор допису:

Ukraine Facility стала реальністю. Трамп продовжує антиукраїнські дії. У Грузії заявили про український слід знайденої вибухівки.

Європейський Союз.

1 лютого Європейська Рада схвалила програму Ukraine Facility, яка передбачає надання Україні 50 мільярдів євро протягом 4 років. Дві третини цієї суми – пільгові позики, ще біля 16 мільярдів євро – безповоротна фінансова допомога. Європейський Союз у такий спосіб продемонстрував зацікавленість не лише в Україні, але і в позитивних перетвореннях у нашій країні, адже щороку надання допомоги буде обговорюватися у Європейській Раді.

Віктор Орбан зі зрозумілих причин назвав це рішення своєю перемогою, і не варто мати сумнівів, що він почне боротися за отримання додаткового фінансування від ЄС. Щоправда, його соратники з партії Fidesz проігнорували парламентське засідання, на якому мало обговорюватися питання ратифікації угоди про приєднання Швеції до НАТО.

У Києві побував Жозеп Боррель. Показово, що візит відбувся рівно за три роки після відвідин топ-дипломатом ЄС Москви, де йому хіба що кремлівські шмарклі об піджак не витирали. В українській столиці Боррель обіцяв підтримку та снаряди, але стосовно снарядів все ще немає чіткого розуміння, яким чином Євросоюз виконає підвищені зобов’язання з постачання Україні боєприпасів. Якщо тенденція збережеться, то напередодні виборів до Європарламенту Київ відвідає Урсула фон дер Ляєн у жакеті мілітарного крою.

Політичні події з геополітичним присмаком відбуваються у Польщі. Там президент Дуда недостатньо чітко висловився щодо перспективи повернення Україною Криму, що викликало дискусію всередині політикуму. Президента «виправили» його закляті друзі з урядової коаліції, і це навряд чи сприяло врегулюванню політичної кризи у Польщі.

США та Британія.

Президентська кампанія у Штатах буяє рясним цвітом. Джозеф Байден намагався закликати Конгрес підтримати Україну, проте політична кон’юнктура не сприяла порозумінню президента з законодавцями. Ракетні удари, здійснені американцями по позиціях іранських проксі у Сирії та Іраку, виглядають лише частиною ескалації ситуації. Дональд Трамп тим часом закликав сенаторів не підтримувати фінансування України.

Команда Трампа запустила Карлсона без пропелера до Кремля. Популярний у США та системно упереджений щодо України журналіст Такер Карлсон прибув до Москви, звідки заявив про бажання взяти інтерв’ю у Владіміра Путіна та Володимира Зеленського. Приємного для нас у цій перспективі замало.

У Чарльза ІІІ діагностували онкологічне захворювання. Приємного у цьому з усіх боків мало, і рівень тривожності у британському суспільстві суттєво виріс.

Пострадянський простір.

Ігор Кизим офіційно став послом МЗС з особливих доручень, який буде опікуватися ситуацією в Білорусі та її демократичними силами (противники Лукашенка воліють не називатися «опозицією»). Офіційний Київ фактично визнав існування трикутника у відносинах з Мінськом (дипломатичні відносини існують у коматозному стані) та противниками Лукашенка. Призначення білоруські медіа коментують з куди більшим ентузіазмом, ніж українські.

Державна служба безпеки Грузії оголосила про перехоплення кількох вибухових пристроїв, які прямували на територію Росії. Спецслужби найбільшої кавказької республіки заявили про причетність України до цього. Ми маємо справу з одночасним перемиканням уваги від зміни прем’єра (Іраклій Гарібашвілі очолив правлячу партію «Грузинська мрія») на демонстрацію лояльності Москві у передчутті парламентських виборів. Статус кандидата на вступ до ЄС при цьому офіційному Тбілісі геть не муляє. Нагадаю, що послів Грузії та України у відповідних столицях немає вже більше ніж півроку.

В Азербайджані пройшли дочасні парламентські вибори, перемогу на яких передбачувано здобув діючий глава держави Ільхам Алієв. Питання у даному випадку не лише у результаті (понад 90% підтримка), який складно буде перевершити навіть Путіну, але і голосуванні на всій території Азербайджану, включаючи Нагірний Карабах. Відтак цікаво, чи триватиме пошук можливості підписання мирного договору між Азербайджаном та Вірменією, яка, до речі, ратифікувала Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Росія та її міньйони.

Путін продовжує кампанію з перевиборів себе на новий термін. Невипадково у Тулі він хизувався не пряниками, а «оновленими ядерними силами» та назвав ЗСУ «терористичною організацією». Огидна кремлівська потвора, яка включила ненависть до українців до підвалин російської політики, безкарно дозволяє собі подібні вирази. Російський Центрвиборчком тим часом відригнув «штатного демократа» з промовистим прізвищем Надєждін, не допустивши його до участі у президентських перегонах. Мабуть, Алієв задав надто високу планку для Путіна.

Міжнародні цікавинки.

Президент МАГАТЕ Рафаель Гросі відвідав захоплену росіянами найбільшу в Європі Запорізьку АЕС, констатувавши там серйозну нестачу персоналу. Вкрадена Кремлем атомна станція залишається одним з символів російської агресії проти України.

Автор: Євген Магда, політолог, директор Інституту світової політики.

Поширення і передрук з активним посиланням на джерело вітаються. (Creative Commons — Attribution 4.0 International — CC BY 4.0). Підписуйтесь на сторінки міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm в соцмережах.

Джерело