Розпочалась Звичайна Провінційна Капітула Провінції Отців Василіян

Розпочалась Звичайна Провінційна Капітула Провінції Отців Василіян

12 лютого 2024 р. Б. у Брюховичах Божественною Літургією в монастирі святого Йосифа розпочалася Звичайна Провінційна Капітула Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні.

В Провінційній Капітулі, також, бере участь о. Марян Гробельний, ЧСВВ – ігумен Святопреображенського василіянського монастиря, що на Ясній Горі в Гошеві.

Пригадуємо, що Капітула, яка скликається у Провінції, є органом, через який Ченці здійснюють законодавчу владу на рівні Провінції, згідно з нормами Статуту ЧСВВ. Крім того, така Капітула є найвищою владою контролю і визначення напрямків діяльності Провінції.

До компетенцій Провінційної Капітули належить:      
– перевіряти та управляти діяльністю Провінції, особливо в духовному та організаційному аспектах, в дусі Євангелія і Статуту;
– вносити зміни до Провінційного Правильника;
– обирати, згідно з Статутом, Протоігумена, його Радників і заступників Радників, Провінційного Вікарія, делегатів на Генеральну Капітулу і двох їхніх заступників;
– оцінювати організаційне та економічне управління Провінції, також на основі представлених на Капітулі звітів і видаткових кошторисів;
– визначати напрямні для майбутньої діяльності Провінції;
– видавати постанови щодо питань, які стосуються Провінції, в межах своїх повноважень;
– визначати питання, які потрібно представити Генеральній Капітулі або Протоархимандриту.

З цієї нагоди Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав привітав отців-учасників капітули та уділив їм архиєрейське благословення. У привітальному листі Блаженніший Святослав сердечно подякував отцям та братам-василіянам за служіння, яке вони здійснюють в часи жорстокої війни в Україні. Відтак Глава УГКЦ звернувся до отця-протоігумена Йоана з вдячністю за гідне виконання своїх обов’язків протягом двох каденцій служіння, які припали на нелегкі часи пандемії коронавірусу та війни.

«Під час засідань у молитві подякуйте Богові за всі дари, якими Він вас сподобив. Згадайте кожне покликання, що є Господньою благодаттю для нашої Церкви, і просіть, щоб щедре Боже благословення й далі спочивало на вашому Чині, — зазначив Блаженніший Святослав і побажав: — Нехай усі ваші рішення будуть згідними із задумом ваших засновників і сприятливими для нашої Церкви та народу, який складає найвищу жертву — життя своїх вірних синів і доньок, для збереження волі та незалежності».

Звичайна Провінційна Капітула 2024 Провінції Найсвятішого Спасителя в Україні триватиме з 12 по 16 лютого 2024 року Божого.

Джерело