​​16 лютого виповнюється 70 років від дня народження українського історика та релігієзнавця

​​16 лютого виповнюється 70 років від дня народження українського історика та релігієзнавця, публічного інтелектуала та в’язня сумління в так званій «ДНР» Ігоря Анатолійовича Козловського.

Ігор Козловський народився у місті Макіївка Донецької області. Після закінчення школи служив в радянських прикордонних військах, охороняв державний кордон з Іраном.

У 1980 році закінчив історичний факультет Донецького державного університету. З 1980 до 2001 року працював у відділі зі справ релігій спершу Донецького обласного виконавчого комітету, а згодом – Донецької обласної державної адміністрації.

З кінця 1980-х та у 1990-х роках в Україні відбувся спалах зацікавленості релігійним життям. Після років атеїстичної пропаганди в СРСР, релігійні організації отримали змогу на повноцінне та легальне існування. Поруч з традиційними та масовими релігійними організаціями, як, наприклад православна церква, на Донеччині відновлювали діяльність і менші, але дуже активні релігійні громади протестантів, буддистів, кришнаїтів, мусульман та інші.

Ігор Козловський, як релігієзнавець-практик займався інституціоналізацією релігійного життя в Україні, налагодження міжрелігійного діалогу у дусі толерантності, взаємоповаги, злагоди та гуманізму.

Паралельно з державною службою, Ігор Козловський займався викладацькою та науковою діяльністю. З 2001-го року обіймав посаду доцента кафедри релігієзнавства Донецького державного інституту штучного інтелекту та керівника Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних стосунків. З 2011-го по 2015-й рік працював доцентом кафедри філософії Донецького національного технічного університету.

Спектр наукових зацікавлень Ігоря Анатолійовича був дуже різноманітним: від державно-церковних відносин до східних релігійних практик. Козловський був відомим у світі фахівцем із релігієзнавства та духовних систем. Він зустрічався з Папою Римським Павлом ІІ. Написав понад 50 наукових праць присвячених абсолютно різних релігійних громад та практик: йога та аюрведа, релігійний містицизм в буддизмі, християнстві та ісламі, особливості історії розвитку протестантських релігійних деномінацій.

Після окупації Донецька проросійськими бойовиками «ДНР», Козловський зайняв принципово проукраїнську позицію, однак не міг виїхати з міста через сімейні обставини. У січні 2016-го року бойовики взяли в полон науковця. У застінках «ДНР» він пробув майже два роки, поки його не обміняли у грудні 2017-го.

«Я зрозумів, що я екзистенційно вільний у підвалі, на самому дні свого життя, коли повернувся скривавлений після тортур і катувань. У той момент я ясно усвідомив, що не боюсь померти, тобто мені нема чого втрачати. Зник страх смерті і я чітко знав, що це правда, що я не обманюю себе. Зі мною залишилися лише моя гідність, відповідальність та любов до рідних, близьких, друзів, до моєї України», – розповідав про досвід полону Козловський на відкритій лекції Львівського медіафоруму.

Повернувшись з полону, Ігор Козловський працював в Інституті філософії імені Григорія Сковороди НАН України та вів активне публічне життя, розповідаючи про досвід полону та загрозу тоталітарного режиму, який несе Росія.

Помер Ігор Козловський 6 вересня 2023 року через серцевий напад. У пам’ять про видатного науковця в місті Дружківка на Донеччині назвали вулицю. А в Києві іменем Козловського назвали сквер на розі вулиць Григорія Сковороди та Почайнинської.

​​16 лютого виповнюється 70 років від дня народження українського історика та релігієзнавця

Джерело