19 лютого – День Державного Герба України

Історія створення проєкту Державного Герба України розпочалась влітку 1991 року. Так, 24 червня 1991 року постановою Верховної Ради УРСР був оголошений Відкритий конкурс зі створення проєкту Державного Герба України з робочою групою-журі з числа депутатів, істориків, мистецтвознавців і музейників.

4 жовтня 1991 року вона підбила підсумки роботи. У 192 з понад 200 поданих проєктів було використане зображення тризуба. Переможцем конкурсу стала група геральдистів — Андрій Гречило, Олексій Кохан та Іван Турецький.

19 лютого 1992 року 231-м голосом Верховна Рада України затвердила тризуб як малий Герб України, визначивши його головним елементом великого Державного Герба.

Це рішення далося важко, після тривалих кулуарних перемовин. Опозиційна фракція «Народна Рада» погрожувала в разі неприйняття Державного Герба вийти зі складу ВРУ і звернутися до народу і Президента стосовно розпуску парламенту. Результатом компромісу з комуністами було ухвалення лише малого Герба – тризубу і перенесення питання про прийняття великого Державного Герба України на майбутнє.

Так, в результаті погроз, перемовин та компромісів золотий Тризуб на синьому щиті офіційно став національним символом українців часів визвольних змагань XX століття. Україна продемонструвала наслідування традицій Української Народної Республіки.

28 червня 1996 року Державний Герб України було закріплено в Конституції. У статті 20 Конституції так само, як і постанові Верховної Ради України зазначено, що знак Княжої Держави Володимира Великого (малий Державний Герб України) є головним елементом великого Державного Герба України. На даний час Великий Державний Герб не затверджено, хоча питання його створення підіймалося у 1991, 1996, 2001, 2007 та 2020 роках.

19 лютого – День Державного Герба України

Джерело