Завершила роботу Капітула Провінції Отців Василіян в Україні

Завершила роботу Капітула Провінції Отців Василіян в Україні

16 лютого 2024 року завершила працю звичайна Провінційна Капітула Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні, яка проходила в монастирі святого Йосифа у Брюховичах біля Львова з 12 лютого. Капітула – це збори повноважних делегатів усіх ченців Василіянської Провінції. Делегатами з уряду є Протоігумен та члени Провінційної Управи, ігумени монастирів, Ректор семінарії, Магістр новіціяту, а також обрані делегати, яких обирають ченці Провінції з розрахунку один делегат від семи ченців. Капітула скликається раз на чотири роки.

У звіті перед учасниками Капітули о. протоігумен Йоан Школик, ЧСВВ, представив стан Провінції, яка на лютий 2024 року налічує 293 ченці, які проживають у 29 осідках в Україні та в одному у Вільнюсі в Литві, а також працюють в інших Провінціях Чину – у Польщі, Канаді, США, Португалії, а також в Римі, де управляють Папською колегією святого Йосафата та Українською секцією Радіо Ватикану. Ченці Провінції виконують численні служіння та завдання. Вони провадять новіціят у Крехові та Інститут богословського-філософських студій у Брюховичах, ліцей в Бучачі, видавництво «Місіонер» у Львові та друкарню в Жовкві, видають часопис «Місіонар» і студентський часопис «Господь і я». Більшість монастирів провадять парафії, при яких діють різноманітні мирянські товариства.

О. Економ Веніамин Чернега, ЧСВВ, представив звіт про господарські обставини діяльності Провінції. У січні було посвячено новий Дім паломника у Гошівському монастирі, ведеться будівництво величавого храму в Луцьку, розпочато спорудження паломницького центру у Львові, а також виконується багато інших проектів. Також перед Капітулою звітували Провінційний секретар о. Никанор Ситар, ЧСВВ, Магістр новіціяту о. Володимир Маланюк, ЧСВВ, та Ректор Василіянського інституту філософсько-богословських студій імені митрополита Йосифа Велямина Рутського о. Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ.

Після представлення звітів Капітула приступила до виборів. Протоігуменом Провінції Найсвятішого Спасителя став о. Йосиф Кралька, ЧСВВ, який у попередній каденції був Провінційним радником та ігуменом Дрогобицького монастиря; Провінційним вікарієм обраний о. Віктор Квасній, ЧСВВ, Провінційними радниками – отці Веніамин Чернега, ЧСВВ, Роман Мельник, ЧСВВ та Роман Шуп’яний, ЧСВВ. Також Капітула обрала заступників Провінційних радників, які, у випадку настання вакансії, повинні зайняти місце Провінційного радника. Заступниками обрані отці Анастасій Панькевич, ЧСВВ, та Єремія Рибаков, ЧСВВ.

У 2024 році відбудеться Генеральна Капітула в Римі, завдання якої подібні, але вже для цілого Василіянського Чину. У ній з уряду братимуть участь новообраний о. Протоігумен Йосиф Кралька, ЧСВВ, та вислужений – о. Йоан Школик, ЧСВВ. Провінційна Капітула обрала двох делегатів на Генеральну капітулу, якими стали отці Віктор Квасній, ЧСВВ, та Сергій Крутовський, ЧСВВ, та двох їхніх заступників, якими стали отці Веніамин Чернега, ЧСВВ та Єронім Грім, ЧСВВ.

Капітула внесла зміни та прийняла в цілому Правильник Провінції Отців Василіян Найсвятішого Спасителя в Україні, а також проголосувала за Постанови Капітули, які стануть напрямними та важливою складовою діяльності Провінції на наступну чотирирічну каденцію. Постанови насамперед стосуються соціальної сфери, зокрема допомоги в духовно-психологічній реабілітації військових Збройних сил України та інших вразливих категорій, а також поглиблення науково-дослідницької діяльності у різних сферах та пожвавлення праці у ділянці душпастирства покликань.

На завершення праці учасники Капітули подякували Господу Богу у монастирському храмі Собору Пресвятої Богородиці молитвою «Тебе, Бога, хвалимо…». О. Протоігумен Йосиф Кралька, ЧСВВ звернувся із завершальним словом, в якому наголосив на необхідності співпраці та взаємного розуміння, та висловив впевненість, що Василіянський Чин в Україні буде плідно працювати на добро церкви та українського народу.

Інформаційний відділ отців Василіян
Світлини бр. Йоан Касіян, ЧСВВ

Джерело