37-ма неділя по Зісланні Святого Духа

Сьогодні на цей дім зійшло спасіння.

Лк 19,1–10

Подія навернення митаря Закхея щедро наповнена різними Божими дарами. Кожен момент цієї події має певне символічне, духовне значення. Зустріч Закхея з Ісусом завершилася його особистим наверненням, яке принесло спасіння також для його родини: ,,Сьогодні на цей дім зійшло спасіння”.

Гостина Ісуса в домі Закхея має особливе завершення – спасіння. Воно об’являє нам важливу істину, що існує добро особисте та спільне. Основою цього є дві заповіді любові: любов Бога понад усе й любов ближнього, як себе самого. Навернення Закхея подає нам науку про відповідальність у житті: словах та поведінці. Життя подібне до медалі, яка має два боки. Кожен наш вчинок не проходить безслідно, а приносить добро або зло, служить для добра власного та спільного.

Одного разу святитель Божий Партеній відвідав хворого чоловіка, який був дуже слабий. Вечір вони провели у розмовах про природні причини хвороби і про засоби їх лікування. Але коли святий Партеній пішов на відпочинок, Господь у сні відкрив йому, що хворий покараний за кривдження бідних.

Здивований Партеній вранці знову прийшов до хворого і сказав : „Чоловіче, стряхни із себе свій гріх – і будеш здоровим". Хворий здивувався і щиро признався у своїх гріхах, сказавши крізь сльози: „Я визнаю свої гріхи, помолися за мене, чоловіче Божий, щоб Господь дозволив мені очиститись від беззаконнь моїх". І, на здивування всіх, хворий незабаром одужав.

Тут можна навести приклади з життя. Першим прикладом відповідальності є війна в Україні. Однією з причин є поведінка людей під час виборів теперішнього президента нашої держави. Війна стала наслідком невідповідального ставлення до цього важливого завдання. Коли людина голосує на виборах не за голосом сумління, а керується якоюсь матеріальною вигодою, то отримує відповідні плоди своєї недбалості: втрату житла, достатку, здоров’я, а навіть життя. Або ті, які нехтували неділею, днем відпочинку та подяки Господу, використовували Божий дар для власного збагачення, вони втратили все: достаток та життя.

Коли молимося за навернення когось, то молитва спершу зміцнює нас духовно – утверджує віру, наповняє дарами, а тоді приносить потрібні дари ближньому. Молячись за навернення ближніх, спершу треба просити Бога про ласку навернення серця, внутрішню переміну людини, звільнення від гріхів, а тим самим від шкідливого впливу злого духа. А тоді молитися про навернення зовнішнє, зміну поведінки. Бо часто шкідливі звички та інші проблеми є наслідком гріха, ослабленням зв’язку людини з Богом, видимим знаком цього. Для виховання дітей, ближніх потрібно працювати спершу над собою, мати знання, а тоді можна навчити, виховати дітей, наповнити їх різними дарами. Коли батьки потверджують своє слово доброю поведінкою, цим потверджують його правдивість, важливість у житті. Якщо батьки самі мають міцний зв'язок з Ісусом, тоді зможуть привести до Бога своїх дітей.

Інше порівняння, коли особа працює над собою, тренується, тоді зможе стати добрим спортсменом, художником, музикантом, артистом, співаком. Принесе радість багатьом людям.

Митар Закхей своїм прикладом заохочує нас рішуче й наполегливо пізнавати себе та Бога, цінності та мету життя, здобувати знання, Божу мудрість, наповняти себе дарами. Так зможемо наповнити добром ближніх та світ, налагодити стосунки між людьми. Тоді в житті буде присутній Ісус, а з Ним правда, любов та Боже щастя. Амінь. 

о. Михайло Чижович, редемпторист

Джерело