Українська стрічка «Мирні люди» отримала особливу відзнаку Екуменічного журі на Берлінале

  • Автор допису:

Стрічка української режисерки, яка живе і працює в Канаді, Оксани Карпович отримала особливу відзнаку Екуменічного журі (секція «Форум») на 74-му Берлінському кінофестивалі. Фільм побудований на перехоплених розмовах російських військових зі своїми рідними, де вони закликають ґвалтувати та грабувати українців.

Про це повідомили на сайті фестивалю.

«Що спонукає людей, які приїжджають у вашу країну вести війну? «Мирні люди» – спроба знайти відповідь, показуючи два паралельні світи. Камера фіксує образи руйнації в неспішних кадрах, на яких ми бачимо українські села, міста, будинки та автомагістралі після їх звільнення від російської окупації. Ми уважно дивимося – не в безодню руйнування і смерті, а радше в пейзажі, які знову наповнюються життям. Це дає надію та допомагає врівноважити нормалізацію жахів засобами масової інформації. Вони є рамками, встановленими проти потоку зображень». 

Українська стрічка «Мирні люди» отримала особливу відзнаку Екуменічного журі на БерліналеКадр з фільму «Мирні люди»

«Протягом усього фільму саундтрек утворює шокуючий контрапункт. Слухаємо записи телефонних розмов, перехоплені у 2022 році українською спецслужбою між російськими військовими в окопах в Україні та їхніми родинами. Важко визначити, який елемент нищівніший: зізнання солдатів у зґвалтуваннях, грабежах і жорстоких тортурах українських мирних жителів і військовополонених чи (переважно) жіночі голоси з «дому», які свідчать про шовінізм і ненависть, дезінформацію і шизофренічну пропаганду», – йдеться у описі стрічки.

Довідково: нагороду від Екуменічного журі отримують режисери, яким вдалося відобразити вчинки чи людські переживання відповідно до Євангелія, або привернути увагу глядачів до духовних, людських чи соціальних цінностей.

З 1992 року міжнародні кіноорганізації протестантської та католицької церков – INTERFILM та SIGNIS – представлені Екуменічним журі. Воно складається з шести учасників і присуджує свій головний приз фільму, який бере участь у конкурсі.