Падіння Іл-76: Лубінець досі не отримав від Росії жодних офіційних даних

  • Автор допису:

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, коментуючи нібито готовність країни-агресорки передати Україні тіла військовополонених, які загинули внаслідок падіння російського Іл-76 24 січня у Бєлгородській області, заявив, що станом на 1 березня не отримав від Росії жодних офіційних даних щодо цього.

Так Лубінець прокоментував для видання «Українська правда» заяву російської «уповноваженої з прав людини»,

У Дмитра Лубінця немає жодних офіційних даних щодо можливої загибелі українських військовополонених під час падіння Іл-76 в РФ, але після заяви російської омбудсменки Тетяни Москалькової про готовість передати тіла ще раз звернеться з цього питання до російської сторони.

«Моя позиція максимально послідовна: я залишаюсь на думці, що РФ вкотре спекулює на проблемі Іл-76, який упав 24 січня. Офіційно можу вам підтвердити факти: станом на зараз я не отримав ні офіційних списків, ні іншої інформації» – ідеться у коментарі.

Сказано також, що якщо можна, ґрунтуючись на твердженнях російської сторони, припускати, що «там хтось був на тому борті», то Україна як держава і Лубінець як уповноважений вимагали прозорого розслідування, доступу до місця падіння літака, залучення міжнародних організацій до розслідування і списків тих людей, які там, за їхнім твердженням, були.

«Я вже на наступний день використав усі можливі канали комунікації, щоб отримати офіційну інформацію від російської сторони. Але даних не отримав», – наголосив український омбудсмен.

Нагадаємо, російський Іл-76 упав на території Бєлгородської області РФ 24 січня 2024 року.

Того ж дня мав відбутися обмін військовополоненими. 

За твердженням російської сторони, на борту збитого літака перебували 63 особи: українські військовополені для обміну, супровід і члени екіпажу. 

Росія звинуватила Україну у збитті літака, яким доправляли на обмін українських військовополонених.

Водночас Росія не надала жодних фото- чи відеопідтверджень загибелі військовополонених, фейковим виявився оприлюднений агресором список буцімто загиблих українців, натомість удалося встановити імена членів екіпажу Іл-76.

Читайте наші новини у телеграм