Як почуття допомагають зрозуміти потреби?

Вікторія Зігерт, голова Громадської Організації “Крила для Родини” продовжує цикл програм про дитяче виховання: “Як говорити, щоб діти нас слухали і як слухати, щоб діти з нами говорили”. Друга програма присвячена почуттям, які допомагають розібратись у потребах: власних та наших дітей.

Як почуття допомагають зрозуміти потреби?

Кожен із нас має потреби, а почуття говорять про їх задоволеність. Почуття подаровані нам Богом для кращого розуміння, що з нами відбувається.

Почуття випливають з наших емоцій, які можуть мати однакову назву із почуттями, проте тривають коротший проміжок часу. З часом емоції переходять у почуття, а далі – у стани.

Емоції  та почуття неможливо заборонити, але людина несе відповідальність за дії вчинені під їх впливом. Емоції стають рушійною силою наших вчинків. Доросла людина має 3-4 секунди, щоб опанувати свої дії, натомість у дітей є лише 2 секунди – саме тому вони діють під впливом емоцій.

Не існує позитивних чи негативних почуттів. Вони допомагають нам у житті. Навіть ненависть може додавати сил боротись у складних обставинах, а любов стати прокляттям. Важливо не соромитися своїх почуттів, а сприймати їх як індикатори стану людини, або “паливо” для звершень.

Джерело