Чого нам бракує для навернення?

Отець Роман Братковський з парафії Преображення Господнього Української Греко-Католицької церкви, лідер харизматичної спільноти “Галилея”, продовжує цикл катехиз “Євангеліє Царства”. Дев’ята програма розкриває тему: “Метаноя, або переміна мислення”.

Чого нам бракує для навернення?

Якщо ми повірили в Ісуса Христа, то чому продовжуємо грішити? В чому наша проблема? Апостол Павло пише до римлян, які щойно прийняли Ісуса, наступні слова:

Тож благаю вас, брати, на милість Божу, віддати тіла ваші як жертву живу, святу, приємну Богові: богослужбу від вас розумну. І не вподібнюйтеся до цього світу, але перемінюйтесь обновленням вашого розуму, щоб ви переконувалися, що то є воля Божа, що добре, що вгодне, що досконале. (Рим. 12:1-2)

Апостол Павло закликає Церкву оновити і перемінити свій розум. Він пише ці слова до християн, які вже жили Христом і Таїнствами, але їм ще чогось бракувало. Як і кожному з нас… І ми до кінця не розуміємо де криється ця проблема…

Павло говорить, що проблема у розумі, тобто людина тілом і духом стала християнином, але її розум і мислення продовжує залишатись рабським. Умовно кажучи: “Християнин вийшов з гріха, але гріх не вийшов з християнина”. І гріх – це наше мислення. А тому Павло закликає не вподібнюватись до цього світу, а оновлювати свій розум.

Для чого людині оновлювати розум?
Коли людина прийняла святого Духа – Він живе у її дусі, але розум продовжує думати як раніше. Такий стан можна назвати двоєдушністю.

Бог нікого не спокушає, але людина спокушається власною пожадливістю, яка породжує гріх. Проблема не у Богові, а у тому, що в людині залишається любов до гріха, яка була до навернення.

Щоб викоренити любов до гріха людина потребує оновлення розуму і переміни свого мислення. Досягти цього можливо, якщо вона буде вдивлятись в Ісуса і наслідувати Його.

Переміна мислення, або метаноя, означає повернутись до Бога своїм розумом. Господь нас любить і хоче, щоб ми були щасливими. Цього можна досягти, якщо всім серцем, душею і розумом полюбимо Господа, а свого ближнього – так як його полюбив Ісус Христос віддавши Своє життя.

Отець Роман Братковський

Джерело