🤝🇺🇸 Westinghouse продовжує підтримувати Україну та бути надійним партнером Енергоатома

🤝🇺🇸 Westinghouse продовжує підтримувати Україну та бути надійним партнером Енергоатома

В межах заходу до других роковин російської окупації Запорізької АЕС представник американської компанії Westinghouse Олександр Рихло запевнив, що вона продовжуватиме розвиток спільних з Енергоатомом проєктів.

Він зазначив, що повномасштабна агресія рф проти України та захоплення і утримання Запорізької АЕС створили серйозні виклики і для енергосистеми України загалом, і для діяльності Енергоатома зокрема. Проте Westinghouse, як і належить надійним партнерам, підтримує Україну в часи випробувань, якими б складними вони не були.

💬 «Енергоатом та Westinghouse доклали безпрецедентних зусиль, щоб у неймовірно стислі терміни завершити проєктування ядерного палива для реакторів ВВЕР-440, провести його випробування, ліцензувати, виготовити і завантажити, – зазначив Олександр Рихло. – При цьому продовжується безперебійне постачання палива для всього парку реакторів ВВЕР-1000, які нині експлуатуються Енергоатомом».

Представник Westinghouse сподівається, що невдовзі після звільнення найбільшої в Європі – Запорізької АЕС постачання палива відновиться і для її реакторів.

Важливим є і те, що вже розпочато роботу, яка передує будівництву 5-го блоку Хмельницької АЕС за технологією AP1000. Нагадаємо, наприкінці 2023 року Енергоатом і Westinghouse підписали контракт на закупівлю обладнання ядерного острова для цього блоку.

💬 «Тривають роботи зі створення в Україні інженерного центру для реалізації проєкту АР1000 й організації навчання технічної та управлінської команди Енергоатома. Крім того, Westinghouse долучається до зусиль Енергоатома з добудови 3-го блоку ХАЕС шляхом проведення проєктного аналізу», – заявив Олександр Рихло.

Westinghouse також підтримує прагнення України до диверсифікації джерел постачання палива та допомагає налагодити його виготовлення всередині країни, на вітчизняних потужностях. Наразі завершується процес ліцензування головок і хвостовиків тепловидільних збірок, які виготовлятимуться в Україні за технологією компанії Westinghouse та використовуватимуться в реакторах на українських АЕС. Крім того, за допомогою Westinghouse Енергоатом вже розпочав роботи з проєктування і будівництва повномасштабної лінії з виготовлення ядерного палива в Україні.

💬 «Успіху в цих проєктах неможливо досягти без висококваліфікованих фахівців – того надбання, яким Енергоатом завжди мав право пишатися», – додав Олександр Рихло. І наголосив, що Westinghouse дуже цінує ті знання і досвід, які у спільні проєкти привносять українські атомники. Особливо працівники Запорізької АЕС, котрі змогли евакуюватися з Енергодара та продовжують працювати в Енергоатомі.

#новини_компанії #ЗАЕС

THEA

🤝🇺🇸 Westinghouse продовжує підтримувати Україну та бути надійним партнером Енергоатома

Джерело