​​​​Провів брифінг щодо безпекової ситуації в Україні та інших актуальних питань для делегації Китайської…

​​​​Провів брифінг щодо безпекової ситуації в Україні та інших актуальних питань для делегації Китайської Народної Республіки на чолі зі спеціальним представником уряду КНР з питань Євразії Лі Хуеєм. 

Поїздка китайського колеги здійснюється на виконання попередніх двосторонніх домовленостей, досягнутих під час телефонної розмови Президента України Володимира Зеленського та Голови Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіна 26 квітня 2023 року.

З українського боку у брифінгу взяли участь: мої заступники Роман Машовець, Андрій Сибіга, Ігор Жовква, заступник міністра енергетики Світлана Гринчук, представники Головного управління розвідки Міністерства оборони України, Генерального штабу ЗСУ, Посол України в КНР Павло Рябікін, уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, а також мої радники Дарія Зарівна та Владислав Власюк.

Ми розповіли про ситуацію на полі бою, функціонування «зернового коридору», повернення військовополонених, захист прав цивільних заручників і повернення депортованих рф українських дітей.

Китайській делегації продемонстрували зразки уламків збитої ракети виробництва КНДР та інші елементи засобів ураження, котрі були передані рф та застосовуються нею для атак по території України.

Під час зустрічі були висвітлені випадки грубого порушення рф Женевської конвенції про поводження з полоненими. Китайську сторону також було поінформовано про зусилля України в напрямі повернення незаконно затриманих росією українських громадян та вивезених дітей.

Крім того, разом з першою віцепрем’єр-міністеркою України – міністеркою економіки України Юлією Свириденко, міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою обговорили з Лі Хуеєм перспективи встановлення справедливого миру для України, відновлення територіальної цілісності та суверенітету нашої держави на основі Української формули миру.

Також було порушено питання про можливості сприяння китайської сторони у припиненні насильницької депортації українських дітей, обміні полоненими, демілітаризації та деокупації Запорізької АЕС, гарантування ядерної безпеки та інших міжнародних ініціатив нашої держави.

Розповів про заходи з реалізації Формули миру та про підготовку до першого Глобального саміту миру, який відбудеться у Швейцарії.

Працюємо.

​​​​Провів брифінг щодо безпекової ситуації в Україні та інших актуальних питань для делегації Китайської...

Джерело