Захист журналістів ЄС і свобода преси: Європарламент схвалив новий законопроєкт

  • Автор допису:

Європейський парламент схвалив законопроєкт про захист журналістів Європейського Союзу і свободи преси. 

Законодавча ініціатива зобовʼязує країни-члени ЄС захищати незалежність медіа і забороняє всі форми втручання в редакційні рішення, повідомила пресслужба Європейського парламенту. 

Законопроєкт передбачає, що влада не зможе тиснути на журналістів і редакторів, щоб вони розкривали свої джерела. На законодавчому рівні заборонили затримувати журналістів, накладати на них санкції, обшукувати офіси або встановлювати на їхні електронні пристрої засоби для стеження.

Громадські ЗМІ мають фінансуватися за прозорими та об’єктивними процедурами, а фінансування має бути сталим і передбачуваним.

Усі видання, незалежно від їх розміру, повинні будуть публікувати інформацію про своїх власників у національній базі даних.

Також включили механізм для запобігання великим онлайн-платформам, таким як Facebook, X або Instagram, від довільного обмеження або видалення незалежного медіаконтенту.

Доповідачка Комітету громадянських свобод Рамона Стругаріу сказала: 

«Журналісти тепер мають союзника, набір інструментів, який захищає їх, підвищує їхню незалежність і допомагає їм протистояти викликам, втручанню та тиску, з яким вони часто стикаються. Цей законопроєкт є відповіддю Орбану, Фіцо, Янші, Путіну та тим, хто хоче перетворити ЗМІ на власні інструменти пропаганди або поширювати фейкові новини та дестабілізувати наші демократії. Жоден журналіст ніколи не повинен боятися будь-якого тиску, коли виконує свої роботу та інформування громадян».

Нагадаємо, Європарламент схвалив акт про штучний інтелект, який забезпечує безпеку та дотримання основних прав, одночасно стимулюючи інновації.