​​#FightForUkraine Андрій Кравченко двічі ставав на захист України. А в проміжку між війною брав участь у розробці…

​​#FightForUkraine

Андрій Кравченко двічі ставав на захист України. А в проміжку між війною брав участь у розробці українського кровоспинного препарату, що міг рятувати життя українських воїнів на фронті.

Андрій Кравченко був родом з містечка Тараща, що на Київщині. Після школи вступив в Київський національний університет імені Тараса Шевченка. Спершу працював інженером в Навчально-науковому інституту високих технологій КНУ імені Т. Г. Шевченка, а згодом перейшов працювати до Інституту хімії поверхні імені О. О. Чуйка НАН України.

Після початку російської агресії у 2014 році, відклав роботу над дисертацію та добровольцем пішов у військо. Спершу науковця направили діловодом у київський військкомат. Однак Андрій хотів потрапити саме на передову, тому добився переведення у 25-й окремий мотопіхотний батальйон «Київська Русь», що складався переважно з добровольців, які брали участь в Самообороні Майдану. Через свої хімічні дослідження отримав позивний Кремінь.

Брав участь в боях за Дебальцеве у 2015 році. Попри осколкове поранення та контузію, він ще декілька годин корегував вогонь артилерії, прикриваючи вихід наших військ з оточення. За цей подвиг був відзначений званням Народного Героя України.

«Позивний позначається на долі людини на війні. Взяти Андрія Кравченка. Він справді виявив себе твердим, як кремінь. Вистояв у таких перипетіях, що страшно подумати. Служив командиром нашого мінометного розрахунку. Через три місяці його знання і здібності знадобилися в іншій ролі – розвідника артилеристів і коригувальника вогню артилерії. Це дуже смілива людина, він у деякі моменти бою викликав вогонь артилерії на себе. Він – один із тих, хто останнім виходив із Дебальцевського котла», – згадує про Андрія побратим Віктор Мезенцев.

Після звільнення зі служби Андрій продовжив працювати в Інституті хімії поверхні імені О. О. Чуйка. У 2017 році захистив дисертацію та здобув ступінь кандидата технічних наук. Спираючись на досвід бойових дій, Андрій з колегами з Інституту, а також КНУ імені Т.Г. Шевченка почали розробляти гемостатик. Це препарат, який зупиняє кровотечу, поки лікар не зможе дістатися до пораненого бійця. Випробування показували, що розроблений за участі Андрія препарат нічим не поступався західному гемостатику «Celox».

З початком повномасштабного вторгнення, Андрій вдруге добровільно пішов вступив до лав Сил оборони. Виконував завдання артилерійського коригування на Київщині. 31 березня 2022 року перші партії розробленого за його участі гемостатика доставили у госпіталі. А уже 3 квітня Андрій Кравченко підірвався на міні в районі Броварів та загинув.

​​#FightForUkraine 

Андрій Кравченко двічі ставав на захист України. А в проміжку між війною брав участь у розробці...

Джерело