Сиропусна неділя

Збирайте собі скарби на небі.

Мт 6,14–21

Сиропусна неділя – остання перед Великим постом і завершує наше духовне приготування до нього. У Євангелії Ісус подає три ознаки доброго посту: прощення, покора й духовні скарби. Їхню важливість зрозуміємо, коли поєднаємо зі значенням Пасхи Христової.

Ісус умер на хресті й воскрес із мертвих, щоб дарувати нам прощення гріхів і відчинити вхід до неба. Наше примирення з Богом потребує також примирення з ближніми.

Хто любить Бога, старається любити також ближніх і прощати їхні провини. Тобто бути в мирі з Господом і людьми.

Одного разу в сільській школі хлопчик вдарив дівчинку. Вдарив так боляче, що вона заплакала. Тато дівчинки був вчителем у класі і вона одразу йому поскаржилася. Хлопчик, побачивши це, притиснувся до стіни в очікуванні покарання.

Що зробити вчителю, щоб виховати і дівчинку, і хлопчика? Тато посадив дочку на коліна, щось прошепотів їй. Вона миттєво витерла сльози та посміхнулась. Дівчинка підійшла та протягнула хлопчику, який її образив, долоні, а на них були цукерки. Хлопчик довго дивився на цукерки, на дівчинку і на вчителя. Взяв цукерки – відвернувся і заплакав.

Завжди за зло, вчинене проти вас, платіть тільки добром і любов'ю. Тоді в серці пануватиме мир, як пише апостол Павло: ,,Не дозволь, щоб зло тебе перемогло, а перемагай зло добром” (Рм 12,21).

Умовою щирого покаяння й прощення є покора. Покірна людина свідома своїх недоліків, помилок і помилок у житті інших людей. У боротьбі з гріхами християнин застосовує піст тілесний і духовний. Старається уникати всього, що ослаблює зв'язок з Ісусом і віддаляє від Нього, починаючи з очищення душі: грішних думок, бажань, почуттів, слів та вчинків. Покора нагадує нам, що боротися з гріхами, очистися й захисти себе від них можна тільки з Божою допомогою, а не власними силами, як навчає апостол Яків: ,,Бог гордим противиться, смиренним же дає Благодать” (Як 4,6). Тому ознакою правдивої побожності є покора, надія на Бога, а не на власні сили. Розуміння того, що тільки з допомогою Ісуса можна здобувати добро й перемагати зло: ,,Прийдіть до мене всі втомлені й обтяжені і я облегшу вас” (Мт 11,27) ,,Хто пробуває в мені, а я в ньому, той багато плоду приносить. Без мене нічого не можете чинити ” (Йо 15,5).

Прощення й піст приносять нам скарби, тобто духовні дари, які є плодом молитви й покаяння, очищення з гріхів.

Завдання посту – не лише очистити душу з гріхів, а й наповнити її добром – Божими дарами, які запевняють нам єдність з Ісусом та духовне воскресіння, Боже Царство.

Але найбільший наш скарб – Ісус Христос, бо Він є джерелом і основою життя, нашим Спасителем. Хто з’єднаний любов’ю з Ісусом, той має справжнє життя і щастя. Час посту повинен відкрити нам ще одну істину, що ми є скарбом, найбільшою цінністю для Бога у світі. Бо маємо в собі Його образ і подобу, безсмертну душу, як основу життя вічного, перебування з Богом у Царстві Небесному. Тому треба дбати про міцний зв'язок любові з Ісусом. Доказом любові Бога до нас є прихід Божого Сина на землю, Його смерть і воскресіння. Хто пізнає через Ісуса великий скарб – Божу любов, той знайде справжнє щастя в житті. Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

Джерело