☢️ Наша аналітика: чому затримуються санкції проти росатома Аналізуючи ситуацію на ринку урану

☢️ Наша аналітика: чому затримуються санкції проти росатома

Аналізуючи ситуацію на ринку урану, фахівці Енергоатома дійшли висновку, що ухвалені керівництвом Компанії у 2022-2023 роках рішення щодо відмови від російського урану і збільшення його закупівлі та послуг з його конверсії й збагачення у західних партнерів Camеco та Urenco були дуже ефективними. Вони дали змогу забезпечити українські АЕС ядерним паливом до 2035 року, а також заощадити значні кошти в умовах суттєвого стрибка цін на світовому ринку урану – завдяки укладанню довгострокових контрактів.

Наразі ціни на сам уран і послуги з його конверсії та збагачення продовжують зростати, і це лише підтверджує, що рішення керівництва українського оператора АЕС були своєчасними та далекоглядними й саме вони гарантували роботу ядерної генерації України.

У той самий час експерти Centrus Energy (США) проаналізували ключові причини, через які гальмується процес запровадження міжнародних санкцій проти російської держкорпорації «росатом». У своїй нещодавній доповіді експерти відзначили важливість стратегічного підходу до цього питання, оскільки атомна енергетика кремля перетворилась на економічний і політичний інструмент впливу.

Наочним прикладом цього є розподіл у 2022 році потужностей зі збагачення урану на світовому ринку, половину якого завдяки демпінгу монопольно контролює російська компанія Tenex.

Існує лише кілька західних постачальників послуг зі збагачення компонентів ядерного палива, зокрема французька компанія Orano та консорціум Великої Британії, Німеччини й Нідерландів – Urenco. Власних збагачувальних потужностей Сполучені Штати не мали, що і змусило їх закуповувати збагачений уран на зовнішньому ринку.

Саме відсутність альтернативних постачальників гальмує запровадження санкцій проти демпінгувального монстра – росатома. В Міненергетики США це вважають прямою загрозою національним інтересам країни.

Введення санкцій проти російської атомної галузі вимагає узгоджених дій всіх гравців на міжнародній арені. І зрушення вже спостерігаються. Так, США планують відновити власні потужності зі збагачення урану, з 2028 року повністю заборонивши його імпорт з рф.

Розгляд «атомних санкцій» проти росії на слуханнях у Конгресі США дає зрозуміти, що ці заходи невідворотні.

Українська влада також активно закликає Захід до накладання на росатом відчутних обмежень, особливо у зв'язку із причетністю держкорпорації рф до окупації Запорізької АЕС та фінансування війни проти України.

Отже, міжнародні санкції проти росатома – питання найближчого часу. Адже поки росія використовує енергетику як зброю, світ об’єднується для ізоляції країни-терористки на міжнародній арені!

#атомні_новини

XTHEA

☢️ Наша аналітика: чому затримуються санкції проти росатома 
    
Аналізуючи ситуацію на ринку урану

Джерело