Фейк про те, що українські діти почали масово хворіти на «свинку»

  • Автор допису:

Пропагандистські телеграм-канали поширюють повідомлення начебто про те, що українські діти почали масово хворіти на «свинку» (епідемічний паротит).

Фактчекери проєкту «Брехенець» перевірили це повідомлення і виявилося, що це – ФЕЙК!

ФЕЙК, МАНІПУЛЯЦІЯ

Українські діти почали масово хворіти свинкою – за два роки не було вакцинації та зникала нормальна медицина. Черговий випадок захворювання паротитом був зафіксований в Зарічному (північно-західна Україна).

Для того, аби ввести в оману читачів, використали коментар Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України:

«Фахівці проводять протиепідемічні заходи у вогнищах, встановили коло контактних, вивчили їхній вакцинальний статус, надали рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів з метою локалізації та недопущення поширення хвороби».

Опісля фейкарі пишуть, що мовляв, головною причиною розповсюдження хвороби серед українських дітей є відсутність вакцинації.

Фейк про те, що українські діти почали масово хворіти на «свинку»

СПРОСТУВАННЯ

Варто зауважити, що пропагандисти для створення чергової брехні використали новину із сайту Район.Вараш,у якій ідеться про те, що у селищі Зарічне Вараського району Рівненської області зареєстрували випадок гострого інфекційного захворювання – епідемічного паротиту. Хворобу виявили у дитини. У тексті новини відсутня інформація про те, що в Україні діти масово хворіють на свинку, журналісти описали лише один випадок. Коментар ДУ «Рівненський ОЦКПХ МОЗ України» стосувався лише цього випадку, а не загальної ситуації в країні.

Відповідно до статистичних даних, на Рівненщині впродовж 2023 року зафіксували всього 14 випадків захворювання на епідемічний паротит, що склало 1,22 випадка на 100 тисяч населення. У 2022 році реєстрували 10 випадків цієї недуги.

Епідемічний паротит (народна назва «свинка») – це гостре вірусне захворювання, яке характеризується гарячкою, загальною інтоксикацією, переважним ураженням слинних залоз людини й інших залоз (статеві, молочні, підшлункова) та припухлістю привушної області. Хворіють переважно діти, проте небезпека зараження для дорослих теж є.

Найефективнішим способом уберегти дитину від захворювання є вакцинація, яка поєднується зі щепленням проти кору і краснухи. За Національним календарем щеплень її вводять дитині двічі: перша доза – у 12 місяців, друга – у 6 років.

Не відповідає дійсності й інформація про те, що в Україні не вистачає вакцин. Адже в 2023 році відбулася наздоганяюча кампанія з вакцинації дітей віком від 2 до 17 років, які вчасно не отримали щеплення. У ході кампанії зроблено 153 493 щеплень. Зокрема, першу дозу отримали 68 488 дітей віком від 2 до 17 років, другу дозу отримали 85 005 дітей від 7 до 17 років. 

Станом на кінець грудня 2023 року, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України╝ щеплення КПК (кір, краснуха, паротит) вакцинуваними є 92, 4 % дітей віком 1 рік, 76, 8 % – 2 роки, 87, 3%  – 6 років, 90, 6 % – 7 років.

ВИСНОВОК

Повідомлення про про те, що українські діти почали масово хворіти на «свинку» (епідемічний паротит) – ФЕЙК! Також не відповідає дійсності й інформація про те, що в Україні вже два роки немає вакцинації. Пропагандисти намагаються поширити паніку  і дискредитувати українську владу.