10 методів тренування стресостійкості під час війни

СТРЕСОСТІЙКІСТЬ — це комплекс особистісних якостей, що дозволяють переносити значні інтелектуальні, вольові та емоційні навантаження без особливих шкідливих наслідків для власного здоров’я, оточуючих і своєї професійної діяльності. І ці якості можна тренувати. Ось прості методи, як це зробити.

10 методів тренування стресостійкості під час війни

ТРЕНУЄМО СТРЕСОСТІЙКІСТЬ

  1. Практикуй глибоке дихання та техніки релаксації. Це завжди полегшує симптоми тривоги.
  2. Регулярно займайся спортом, щоб вивільнити ендорфіни та зменшити стрес. Це може бути будь-який доступний спорт – біг, йога вдома на килимку, плавання, хода, їзда на велосипеді, танці. Головне – в безпечному місці.
  3. Приділи час захопленням і заняттям, які приносять радість. Читати книгу, погодувати качок на воді, пройтися в парку з дитиною чи пограти в комп’ютерну гру – на власний розсуд. Головне, щоб це тобі подобалось.
  4. Висипайся і відпочивай, щоб залишатися бадьорим. Порушення сну призводять до виснаження, порушення пам’яті та концентрації уваги, дратівливості, зменшеної ефективності праці.
  5. Дотримуйся збалансованої дієти, щоб зберегти фізичне здоров’я та розумову ясність. Не забувай їсти овочі та фрукти, по можливості не зловживай газованими водами, енергетиками та фаст-фудом. На довготривалу перспективу організм подякує.
  6. Звернися за підтримкою до родини, друзів або професіоналів, коли це необхідно. Не соромся зізнатися, що тобі погано, подзвони на гарячу лінії психологічної допомоги за потреби. Не будь наодинці із проблемами.
  7. Будь в курсі війни, але обмеж вплив негативних новин або зображень, які можуть підвищити рівень стресу. Постійно починати ранок із перегляду новин, телеграм каналів і цілодобово тільки і відслідковувати хто що сказав і як це може вплинути на майбутнє – задача журналістів та новинних блогерів. Обмеж цей час 20-30 хв на день.
  8. Записуй свої думки в щоденник або висловлюй їх творчо – можна, приміром, малювати чи співати, щоб висловити емоції та думки, пов’язані з досвідом війни.
  9. Бери участь у релігійних або духовних заходах для комфорту та розради у важкі часи війни. Не соромся вийти на якесь масове дійство, акцію за кордоном.
  10. Знайди способи послужити іншим, хто потребує допомоги під час війни, наприклад, волонтерство, допомога біженцям, донати, пожертвування їжі чи речей тим, хто постраждав.

Інформаційний  матеріал  підготовлений  працівниками  Коростенських  територіальних курсів цивільного захисту та безпеки життєдіяльності;

відділом з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами районної військової адміністрації.

Джерело