Блекаут: поради для населення

У разі надзвичайної ситуації, наприклад, блекауту, низка закладів, таких як магазини, аптеки, банки можуть бути зачинені. Подбайте про те, щоб удома був запас їжі, води, медикаментів, готівкових грошей та потрібних вам речей. 

Блекаут: поради для населення

Що робити, якщо вимкнулась електрика

Якщо ви на вулиці і біля вас обірвало лінії:

Не торкайтесь проводів, і не намагайтесь їх полагодити!

Якщо провід, обірвався й упав поблизу – виходьте із зони ураження струмом дрібними кроками або стрибками (тримаючи ступні ніг разом), щоб уникнути ураження струмом.

Бачите обірваний дріт лінії електропередач – не підходьте до нього ближче, ніж на 8м та повідомте диспетчера ремонтно- експлуатаційного управління або обленерго (телефони диспетчерів вказані на розподільчих щитах, силових шафах, трансформаторних підстанціях).

Знайдіть найближче укриття або прямуйте додому.

Якщо ви вдома і вимкнулась електрика:

  • Вимкніть з розеток електроприлади, щоб уникнути їх пошкодження через перепади напруги.
  • Не використовуйте газові плити для обігріву. Є небезпека отруїтись чадним газом.
  • Якщо в домі є ліфт, переконайтеся, що у ньому ніхто не застряг.
  • Стежте за офіційними повідомленнями влади або ДСНС. Якщо мобільна мережа не працює, знайдіть радіо на батарейках.
  • Якщо ви використовуєте генератор – встановіть його поза межами приміщення і подалі від вікон.
  • Заздалегідь на випадок блекауту майте вдома:
  • радіоприймач та ліхтарики на батарейках
  • запас сірників, свічок і сухого спирту
  • заряджений павербанк
  • тижневий запас питної води та консервів або сублімованої їжі
  • аптечку, включаючи особисті ліки мінімум на тиждень.
  • Як зробити Інтернет у домі не залежним від наявності електрики

    В умовах планових або аварійних вимкнень електроенергії  українці шукають способи зробити свій дім автономним, не залежним від того, є струм чи ні. Це стосується й інтернету. Розповідаємо, які є способи бути “в мережі” навіть після того, як удома вимкнули світло.

    Спосіб 1.  Безперебійний інтернет від провайдера 

    Дізнайтесь у компанії, яка надає вам послуги Інтернету, чи передбачила вона можливість доступу до мережі за відключення електроенергії.  Є два варіанти:

    1. PON-технологія. При вимкненні електроенергії інтернет продовжують надавати телеком-оператори, які використовують PON-технологію (Passive Optical Network). Безперебійність забезпечують за допомогою волоконно-оптичного кабелю. У більшості випадків локальні провайдери використовують оптоволокно для підведення інтернету від свого обладнання до точки розподілу інтернету серед користувачів, тобто комутатора в будівлі. Зазвичай їх встановлюють у підвалі або на даху багатоквартирного будинку. А вже від нього прокладають з’єднання до кожної квартири. Однак, щоб інтернет працював і без світла, цей комутатор треба “підживити”. Ідеальним рішенням стане блок безперебійного живлення з акумулятором.
      Важливо: не завжди провайдер робить це з власної ініціативи і власним коштом. Часто мешканці будинку або під’їзду самі звертаються до компанії з такою ініціативою та встановлюють обладнання для безперебійного живлення за свої гроші.
    2. ADSL-технологія. Деякі компанії, наприклад “Укртелеком”, мають стару технологію ADSL, яка через аналогову телефонну лінію дозволяє користуватися зв’язком та інтернетом. Це працює завдяки мідному кабелю, до якого під’єднані домашні стаціонарні телефони. Проте, ADSL-технологія, як і телефонна лінія, працюватиме тільки у випадку, якщо заживлена/енергонезалежна АТС (автоматична телефонна станція).

    Ви перевірили й дізналися, що ваш оператор передбачив стабільність мережі й у випадку відсутності світла? Чудово. Однак далі варто адаптувати обладнання у вашій квартирі. Бо Wi-Fi буде доступним, тільки якщо ви облаштуєте резервне живлення для домашнього роутера через павербанк, блок безперебійного живлення або інші пристрої.  В іншому випадку інтернет працюватиме тільки на одному пристрої, до якого ви безпосередньо приєднаєте оптоволоконний кабель. 

    Як заживити роутер, аби він працював без світла 

    Щоб забезпечити роутер живленням, спершу подивіться на задній панелі вашого роутера або маршрутизатора, яка напруга йому потрібна. Найчастіше – це 9 або 12 вольт (рідше – 5 вольт). 

    Далі вам потрібні: 

  • Павербанк.  На пристрої прочитайте, чи вистачить його для живлення вашого роутера. Потужність вказується літерами Вт або W.
  • Кабель-перетворювач USB 5В/DC 9B або USB 5В/DC 12B. Він перетворить напругу на виході з вашого павербанка на ту, яка необхідна вашому роутеру або маршрутизатору. Тож який саме кабель купувати – 9 або 12 вольт – теж залежить від того, яку напругу споживає ваш роутер або маршрутизатор. Бувають також дроти з перемикачем між 9 і 12 вольт. Найчастіше в роутерів однаковий DC-роз’єм – 5,5 міліметрів. Однак перед тим, як придбати кабель, зверніть увагу, який роз’єм у вашого пристрою.  
  • Якщо у вас два пристрої, необхідно два кабелі й два павербанки, або два кабелі й один павербанк з двома USB-роз’ємами.

    Спосіб 2. Супутниковий інтернет: Starlink або компанії-аналоги

    Це майже 100% гарантія доступності інтернету. Але є й мінуси — висока вартість та часто низька швидкість. Замовити обладнання можна на офіційному сайті  Starlink. Доставка безпосередньо в Україну довша, однак на абонплату для українців поки діє знижка –  75 доларів замість 110. Обладнання – термінал та роутер –  600 доларів. Доставка – 50 доларів. 

    Є спосіб замовити обладнання в іншу країну, наприклад, у сусідню Польщу, а вже звідти передати в Україну. Це може бути швидше. Однак тоді ви будете платити щомісячну абонплату за тарифами для Польщі – без знижки.

    Щоб супутниковий інтернет працював, теж потрібне безперебійне живлення обладнання.  А крім цього, відповідні умови: широкий огляд неба без дерев та високих будівель.  Найкраще – дах будівлі або відкритий балкон високих поверхів багатоквартирного дому.

    Окрім Starlink,  є й інші провайдери, які забезпечують супутниковий інтернет, наприклад, український DataGroup та голландський Inmarsat. 

    Інструкції розроблено спільно із Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України

    Офлайн месенджери: коли немає інтернету та мобільного зв’язку

    За відсутності мобільного зв’язку внаслідок ушкоджень мережі чи довготривалої відсутності електрики ми радимо користуватись національним роумінгом. Цю послугу надають усі українські оператори. Як під’єднатись – читайте тут.  

    А за одночасної недоступності інтернету або мобільної мережі вийти на зв’язок з рідними або сусідами можуть допомогти офлайн-месенджери. 

    За даними Центру Національного спротиву такі застосунки мають певні ризики для мешканців населених пунктів, що тимчасово перебувають в окупації. Через це наявність на телефоні такого месенджера може викликати додаткові питання з боку окупантів і створити для людини небезпеку. 

    В умовах війни цей варіант може бути допоміжним під час безпосередніх бойових дій чи вуличних акцій. 

    Особливість використання офлайн месенджерів у тому, що вони працюють через Bluetooth, Wi-Fi тa мережу смартфонів з такими ж встановленими додатками. Радіус дії цих месенджерів приблизно 100 метрів.

    Звертаємо вашу увагу, що скачування цих додатків в Україні ще не є масовим, тому державні органи поки не дали офіційних висновків щодо безпечності їх використання та не гарантують конфіденційності. 

    Тож користуватись офлайн месенджерами радимо лише за крайньої потреби, коли це для вас  єдиний спосіб вийти на зв‘язок.

    Якщо ви все ж вирішили встановити офлайн-месенджер, нагадуємо, що завантажувати додатки потрібно тільки з офіційних сайтів або магазинів –  AppStore та GooglePlay. 

    Які офлайн месенджери існують? 

    Автономний месенджер для спілкування Bridgefy
    Доступність: безкоштовно
    Де скачати? Лінк для IOS – тут, лінк для Android – тут

    Як працює? Через Bluetooth-зв’язок і тільки для зв’язку з користувачами, які теж встановили цей додаток. 

    Радіус дії: 100 метрів довкола вас. 

    Доступні режими: 

    1. Текстові повідомлення та передавання зображень між двома людьми чи групою (сусіди, родина). Адресату не обов’язково бути у вашій контактній книзі, але щоб написати йому, ви маєте ввести номер його телефону.
    2. Режим трансляції – надсилання повідомлень всім знайомим і незнайомим користувачам, що запустили додаток і перебувають в радіусі до 100 метрів довкола вас (ця функція – спосіб поділитись інформацією в ході масштабних заходів, акцій протесту, тощо).

    Безпека даних: усі повідомлення, відправлені між двома користувачами чи в групі, захищені. Щоб користуватися застосунком, вам не обов’язково мати обліковий запис у додатку чи ділитися своїм номером телефону. Однак перевірка номера телефону може прискорити виявлення потрібних вам користувачів.

    Звернуть увагу, що функція “Трансляція” не захищає зміст ваших повідомлень і надсилає його всім, у кого є додаток Bridjefy у доступному довкола вас радіусі (100 м). 

    Briar

    Доступність: Безкоштовно, але тільки для Android
    Де скачати? Лінк для Android – тут.
    Як працює? Через Bluetooth або WiFi-зв’язок і тільки для зв’язку з користувачами, які теж встановили цей додаток.
    Радіус дії: 10 м. довкола вас, однак якщо ви далі, застосунок “запам’ятає” повідомлення й надішле його користувачу, коли ви знов опинитеся в радіусі досяжності.

    Доступні режими: 

    1. текстовий чат з одним або кількома людьми через Bluetooth (у застосунку оберіть людину й натисніть «З’єднатися через Bluetooth» або створену вами точку доступу WiFi
    2. тематичний форум (тестово)– синхронізоване спілкування  з людьми, у яких встановлений додаток і яким ви надсилаєте запрошення долучитись до форуму. Однак тільки після того, як вони приймають запрошення
    3. блог: ви можете створити блог, публікації в якому буде видно всім користувачам, яких ви колись долучили до своїх контактів. Без доступу до мережі тим, хто в радіусі 10 м від вас, а також тим, чий гаджет підключений до мережі, незалежно від того, як далеко від вас вони перебувають

    Безпека даних: працює без перевірки номера телефону. Достатньо ввести своє ім’я (або вигаданий логін) і встановити пароль. За цим логіном вас шукатимуть інші користувачі.  

    Застосунки-рації: Two Way: Walkie Talkie або Walkie Talkie Communication

    Доступність: безкоштовно
    Де скачати? Лінк  на завантаження Two Way: Walkie Talkie для IOS – тут, лінк для Android – тут, лінк на завантаження Walkie Talkie Communication для IOS – тут, лінк для Android – тут.
    Як працюють? Як традиційна рація, без необхідності підключення до мережі. Ви можете обрати номер каналу чи місцезнаходження на карті в додатку й поговорити з тим, хто перебуває на тому ж каналі.
    Радіус дії: 60-100 метрів довкола вас.

    Доступні режими:  один режим голосового зв’язку. Просто натисніть кнопку “Talk” на головному екрані й почніть говорити. Відпустіть її – і ви почуєте, як говорять інші. Те ж саме має зробити ваш співрозмовник.

    Безпека даних: не вимагає вводити номер телефону чи будь-які дані. Водночас відсутнє шифрування повідомлень і вас почують усі, хто перебуває на тому ж каналі, куди ви повідомляєте щось. 

    До речі, рації – ще один спосіб мати зв’язок, коли немає мобільної мережі та інтернету. Як ними користуватись, читайте тут.

    Джерело