У Вигодському лісгоспі відкрили центр вирощування посадкового матеріалу

У Вигодському лісгоспі відкрили центр вирощування посадкового матеріалу

Українські ліси є безцінним дарунком природи та невід’ємною частиною національного багатства. Зараз, у непрості часи повномасштабної війни, особливо гостро стоїть питання екології та відновлення лісів. Турботу про збереження цього природного скарбу покладено на плечі лісівників.

Головне завдання лісівництва – примноження наших лісових багатств та підвищення їхньої продуктивності – нині вирішують на науковій основі відповідно до розроблених галузевих заходів. Однак втілити заплановане у практику буває непросто. Тут потрібно уболівати за доручену справу, бути великим ентузіастом збереження та відтворення лісу. Добре, що таких людей у Вигодському лісовому господарстві не бракує…

Сьогодні, у Міжнародний день лісу, на базі Шевченківського лісництва філії «Вигодське лісове господарство», відбулося відкриття сучасного центру вирощування посадкового матеріалу із закритою кореневою системою.

У заході взяли участь заступник голови ОДА Віталій Ільчишин, голова РДА Жанна Табанець, представники ДП «Ліси України», управління екології та інші посадовці, які мали змогу оглянути, як відбувається вирощування саджанців лісових культур.

За словами лісничого Шевченківського лісництва Василя Тисяка, досі основна робота лягала на плечі працівників, а віднедавна вона стала більш автоматизованою. Адже центр оснащений роботизованою лінією шведської компанії ВСС. Це світовий лідер з виробництва сучасного устаткування для лісових насіннєвих центрів і розсадників. Лінія надзвичайно продуктивна, забезпечує високу схожість насіння із закритою кореневою системою.

На дільниці вирощують посадковий матеріал не тільки у закритому ґрунті, а й із закритою кореневою системою. Переважно це сіянці бука лісового, ялиці білої, модрини європейської, численні види декоративних порід.Для вирощування побудовано три притінюючі піднавіси, теплиці, парники-короби. Для збереження насіння є приміщення-холодильник. Під час робочої поїздки оглянули крапельну систему зрошування, завдяки якій прискорюється ріст рослин, зменшуються витрати, тому значно знижується собівартість вирощеного. Ця технологія особливо цінна у зв’язку зі змінами у кліматі, які характеризуються тривалими посухами.

Загалом щорічно лісокультурна дільниця вирощувала близько 150 тис. штук посадкового матеріалу цінних порід, а відтепер новий центр з вирощування сіянців із закритою кореневою системою може забезпечити лісові господарства щорічно 3-3,5 млн саджанців в рік.

Виростити і доглянути ліс, вкласти в цю справу щоденну завзяту працю, надзвичайні зусилля й уміння, які, почасти, передаються лісівниками з покоління в покоління, – завдання не з легких. Та з вірою ця робота під силу.

У Вигодському лісгоспі відкрили центр вирощування посадкового матеріалу

У Вигодському лісгоспі відкрили центр вирощування посадкового матеріалу

У Вигодському лісгоспі відкрили центр вирощування посадкового матеріалу

Джерело