Благовіщення Пресвятої Богородиці

Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму Слову!

Лк 1,24-38

Хто постійно молиться, знає, що Богородиця має багато титулів. Її називають найперше Пресвята, бо Вона обдарована всіма дарами Святого Духа. Діва Марія у Своєму житті пережила потрійне Зіслання Святого Духа. Перше – це момент непорочного зачаття в лоні Своєї матері святої Анни. Друге – це день Благовіщення, коли в Її лоні зачався Божий Син. Третє – коли Святий Дух зійшов на апостолів та Марію, Яка молилася разом із ними після вознесіння Ісуса на небо.

Особливий прояв святості Марії та плід дії Святого Духа в Її житті – це вміння слухати голос Бога та прийняти Його волю.

Без сумніву можна ствердити, що всі люди люблять слухати добрі новини і завжди чекають на них. Особливо в теперішній непростий час, коли гортаємо стрічку тривожних новин і очікуємо благовісті про перемогу. Подібне сталося в житті Діви Марії. Одного дня до неї прийшов ангел Гавриїл і привітав Її словами: ,,Радуйся, благодатна, Господь з Тобою! Благословенна Ти між жінками”.

Можемо з певністю сказати, що Богородиця пережила певне здивування, коли ангел з’явився Їй і звістив Добру новину, що Вона народить Божого Сина. Пресвята Богородиця, почувши слова Гавриїла, почала роздумувати в Собі, що вони означають, чому він до Неї прийшов. Традиція передає нам, що Діва Марія постановила присвятити Своє життя на служіння Богові в чистоті. Але в день Благовіщення Богородиця почула інший план Бога щодо Неї, що Вона стане Матір’ю і народить Сина – Спасителя світу. Тоді ангел сказав Їй: «Не бійся, Господь з тобою! Ти породиш Сина, який спасе світ». Марія не противилася словам ангела, а тільки уточнила, як це станеться, як через Неї має прийти Божий Син на землю – Світло для світу. Вона прийняла слова ангела і цим дає нам зразок твердої непохитності у вірності та відданості волі Божій. Марія перебувала у близьких і глибоких стосунках із Господом, тому змогла зрозуміти й прийняти цю подію – прихід ангела до Неї, бо побачила в цьому Божу волю, завдання Бога для Неї та дорогу до неба.

Роздумуючи над подією Благовіщення, важливо для нас уміти приймати всі події в житті в дусі віри, бачити в них дію Бога й завжди бути готовими почути те, що Бог промовляє до нас. Учімося завжди виявляти таку ж саму готовність відповісти Богові «так», як це робила Богородиця.

Сьогодні Божа Мати показує нам приклад уміння слухати Господа. Для цього потрібна молитва, вивчення Божого закону, простота й відкритість серця.

Діва Марія почула Слово Боже з уст ангела, бо працювала над Своєю святістю через молитву, Боже Слово, покору.

Одного разу фермер загубив в стодолі з сіном свій годинник. Він був дорогий фермеру як подарунок від коханої людини.

Після безрезультатних довгих пошуків чоловік звернувся за допомогою до дітей, які були неподалік, і пообіцяв винагороду тому, хто знайде в сіні його годинник. Хлопці облазили весь стіг сіна від верху до низу, але годинник не знайшли. В один момент до фермера підійшов маленький хлопчик і попросив дати ще шанс йому. Фермер згодився. Яке ж було його здивування, коли через деякий час хлопчик вийшов з годинником в руці. Фермер, охоплений радістю, з цікавістю запитав, як йому вдалося зробити те, в чому інші діти не мали успіху. Хлопчик відповів: "Я не робив нічого. Просто сидів на підлозі і слухав. У тиші почув цокання годинника, пішов у напрямку звуку і знайшов його".

Також є історія про одного віруючого батька, який дав заповіт своєму невіруючому синові. Він мав після його смерті протягом сорока днів заходити в ту кімнату, де молився батько, і пів години проводити в тишині. Не пройшло й сорок днів, як син став віруючою людиною.

Дорогі у Христі, для того, щоб почути Слово Бога, потрібно хотіти його почути. Бо великою проблемою є те, що ми не чуємо, що Ісус говорить. Або ж чуємо, але тільки те, що хочемо почути, зокрема свої потреби, перекручуємо істинний сенс Божої волі. Але з Богом таке не проходить.

Пресвята Богородиця уважно слухала Слово Боже, бо в Її серці завжди було приготоване місце для Господа. Під час Благовіщення Вона щиро роздумувала над Словом ангела, бо через слово прийняла Божого Сина у Своє лоно. Діва Марія прагнула почути Слово Боже не для того, щоб ним маніпулювати на свою користь, а щоб підкоритися цьому слову, щоб пристосувати своє життя до Божого Слова, а не Слово Боже пристосовувати до Себе, до своїх бажань.

Господь багато разів звертається також і до нас з різними викликами, на які маємо дати відповідь: "Ти зі мною чи ні? Чи тобі потрібне Моє світло? Чи ти хочеш перемоги, чи тобі байдуже?" І відповідь залишається за нами. Але коли ми робимо свій вибір, дивімося на Пречисту Діву, Яка прийняла слова ангела й довірила Себе в Божі руки. Ми також, як і Богородиця, покликані прийняти і носити Боже слово в собі як духовне світло, вміти бути жертовними, коли це потрібно, щоб, як і Вона, нести світло Божої правди у світ, світлу радість спасіння. Ісус очікує від нас віри Марії, що ми навчимося слухати та дозволимо Йому діяти в нашому житті, промовляючи, як Вона: «Ось я Господня слугиня: нехай зо мною станеться по твоєму слову». Амінь.

о. Михайло Чижович, редемпторист

 

Джерело