​​😞Сьогодні, 26 березня на 99-му році життя відійшов у вічність перший очільник Українського інституту національної пам’яті

​​😞Сьогодні, 26 березня на 99-му році життя відійшов у вічність перший очільник Українського інституту національної пам’яті, відомий український фізик та громадсько-політичний діяч, Герой України Ігор Рафаїлович Юхновський.

Ігор Рафаїлович народився 1 вересня 1925 року у селі Княгинин на Рівненщині. У 1944-1945 роках сапером воював у Другій світовій війні. Брав участь у вигнанні нацистів зі Львова. Завершив службу в Австрії.

Після демобілізації повернувся до Львова. Вивчав фізику у Львівському державному університеті імені Івана Франка. У 1954 році здобув ступінь кандидата фізико-математичних наук. А у 1965 році захистив докторську дисертацію з фізики.

Тривалий час очолював Львівське відділення Інституту теоретичної фізики Академії наук УРСР. У 1990 році очолив Інститут фізики конденсованих систем. Автор 500 наукових праць. Ігор Рафаїлович створив Львівську наукову школу статистичної фізики.

З кінця 1980-х років включається в активну громадську діяльність, був одним із керівників товариства «Меморіал». У березні 1990 року обраний депутатом Верховної ради, де став лідером демократичної опозиції та співавтором Декларації про державний суверенітет України. Балотувався на посаду Президента України на перших виборах 1991 року. Був народним депутатом І–IV скликань Верховної Ради України.

У 2006 році став одним з ініціаторів і першим очільником Українського інституту національної пам’яті (2006 – 2010 рр.). Зокрема, завдяки Ігорю Юхновському парламент прийняв закон «Про Голодомор 1932 – 1933 років в Україні» і у Києві був споруджений Меморіал жертв Голодомору.
Бувши радянським ветераном, створив Всеукраїнське об'єднання ветеранів Другої світової, метою якого було примирення радянських ветеранів і воїнів УПА.

У 2011 році був одним з 11 українських інтелектуалів, які заснували ініціативу Першого грудня.

Також Ігор Юхновський був почесним директором Інституту фізики конденсованих систем Національної академії наук України та почесним доктором Інституту теоретичної фізики імені М. М. Боголюбова НАН України.

🙏🕯Висловлюємо щирі співчуття рідним, близьким і всім, хто знав Ігоря Рафаїловича особисто. Це ще одна велика втрата для українського суспільства. Шана і памʼять панові Ігореві, який зробив неоціненний внесок у розвиток української незалежності та збереження української національної пам’яті!

​​😞Сьогодні, 26 березня на 99-му році життя відійшов у вічність перший очільник Українського інституту національної пам’яті

Джерело