У чому полягає таємниця стінопису “Таємна вечеря” Леонардо да Вінчі?

Стефанія Демчук, кандидат історичних наук, асистент кафедри історії мистецтв, історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, розповідає про особливості створення та приховані таємниці стінопису Леонардо да Вінчі “Таємна вечеря”?

У чому полягає таємниця стінопису "Таємна вечеря" Леонардо да Вінчі?

Художній твір Леонардо да Вінчі “Таємна вечеря” найчастіше називають фрескою, але краще його називати стінописом. Фреска передбачає нанесення зображення на вологу штукатурку фарбами на водній основі, а також швидке виконання роботи. Назва стінопис включає в собі більш широке поняття.  

Леонардо виконав роботу у свій оригінальний спосіб, який зрештою створив безліч проблем. Да Вінчі наносив зображення на суху штукатурку, використовуючи декілька підготовчих сумішей, і працював здебільшого темперою і частково олійними фарбами. Митець любив працювати над своїми творами довго, постійно коригуючи та вносячи виправлення, тому спосіб виконання фрески йому не підходив.

Сюжет твору достатньо типовий, він розміщений у трапезній домініканського храму Санта-Марія-делле-Граціє у Мілані. Існує кілька іконографічних типів сюжету останньої вечері Ісуса Христа. Леонардо зобразив “Таємну вечерю” як драматичний момент, у який апостоли дізнаються про те, що один із них є зрадником.

Стефанія Демчук

Джерело