Місія сім’ї в сучасному світі?

Отець Олександр Кушта розпочинає цикл катехиз “Теологія тіла в навчанні святого Папи Йоана Павла ІІ”. Програма присвячена єдності та нерозривності шлюбу.

Місія  сім'ї в сучасному світі?

«Теологія тіла» – це загальна назва промов святого Папи Йоана Павла ІІ, присвячених темі переживання краси християнства у всій його повноті чоловіками і жінками у сучасному світі.

Інститут сімʼї був встановлений від самого початку існування людини. Будучи створеною на образ і подобу Божу людина у своїй повноті  відкривається у таємниці поєднання жіночої та чоловічої половини.

Учасники синоду єпископів у 1980 році роздумували над питанням: як можна допомогти сучасній сім’ї у нових викликах сьогодення, відчуваючи особливу відповідальність щодо тієї ролі, яку Христос відводить шлюбу та християнській сім’ї? Плодом цієї зустрічі стала Декларація прав родини, яку можна було представити зацікавленим організаціям і владі. Цей документ не є богословською лекцією з догматики, або нормами моралі шлюбу та сім’ї, або кодексом поведінки призначеним для зацікавлених осіб або інститутів.

В Декларації прав родини стверджується, що людські права розглядаються як права особистості, які в основі мають соціальне значення і мають своє вираження у родині.
Сім’я ґрунтується на шлюбі – глибокому, взаємодоповнюваному зв’язку чоловіка і жінки, основою якого є нерозривність подружнього союзу, укладеного добровільно і публічно, а також відкритого на життя.
Шлюб є природним інститутом, саме йому належить місія передачі життя.
Сім’я – природний союз, первинний, по відношенню до держави або до будь-якої іншої спільноти, володіє своїми власними невід’ємними правами. Будучи чимось більшим аніж звичайною правовою, громадською чи економічною одиницею являє собою громаду любові та солідарності, єдину, з погляду вчення і передавання цінностей: культурних, етичних, соціальних, духовних і релігійних. Також це місце зустрічі різних поколінь, які допомагають одне одному в осягненні життєвої мудрості та в узгодженні прав окремої особистості з вимогами суспільного життя.

Сім’я і суспільство з’єднані одне з одним живим, органічним зв’язком, вони взаємодоповнюють один одного у функціях захисту і розвитку блага всіх людей і кожної окремої людини.

Досвід різних культур доводить необхідність визнання і захисту інституту сім’ї суспільством. Держава, суспільство і міжнародні організації покликані робити все можливе для забезпечення політичної, економічної, громадської і духовної підтримки і зміцнення сім’ї, щоб вона могла виконувати свої специфічні завдання.

Отець Олександр Кушта

Джерело