Як отримати лікування при туберкульозі, якщо ви вимушені були переїхати

Як отримати лікування при туберкульозі, якщо ви вимушені були переїхати

Усі послуги з діагностики та лікування туберкульозу в Україні є безоплатними, і їх можна отримати у будь-якому регіоні країни. Незалежно від того, чи переїхали ви через війну чи з інших причин, ви можете звернутися за консультацію та допомогою за новим місцем проживання.

Що робити, якщо необхідно обстежитися на туберкульоз:

*Зверніться до фтизіатра. Ви можете знайти фтизіатра у будь-якому медичному закладі, де є такий лікар, або у найближчому протитуберкульозному закладі, які є у кожній області та в м. Києв. Вам не потрібне направлення, візьміть із собою лише паспорт або посвідчення ВПО.

*Зверніться до нового сімейного лікаря. Він допоможе вам пройти усі необхідні обстеження, поставить діагноз, призначить лікування або, за необхідності, направить на госпіталізацію в регіональний протитуберкульозний центр.

Важливо! Навіть якщо ви підтримуєте зв’язок зі своїм попереднім сімейним лікарем, рекомендуємо підписати нову декларацію з лікарем за місцем проживання.

Лікування туберкульозу триває місяцями, потребує регулярних консультацій, аналізів та інших обстежень. Ліки проти туберкульозу видають безкоштовно у закладах первинної медичної допомоги та пульмонологічних центрах. Ваш попередній сімейний лікар не зможе забезпечити вас необхідними препаратами, якщо він знаходиться в іншому регіоні.

*Що робити, якщо ви вже лікуєтеся від туберкульозу, але переїхали в інший регіон:

-Зверніться до найближчого фтизіопульмонологічного центру. Там вам нададуть необхідний догляд і лікування.

-Підпишіть декларацію з новим сімейним лікарем. Він допоможе відновити терапію та супроводжуватиме ваше лікування.

Адреси та контакти протитуберкульозних закладів можна дізнатися, зателефонувавши у контакт-центр Національної служби здоров'я України — 16-77, або за посиланням — https://bit.ly/3k24OnP

Джерело