Експортно-імпортний банк США вперше затвердив пряму довгострокову кредитну програму Укрзалізниці для оновлення…

Експортно-імпортний банк США вперше затвердив пряму довгострокову кредитну програму Укрзалізниці для оновлення парку тягового рухомого складу 40 тепловозами виробництва Wabtec.

Фінансування з боку банку передбачається в сумі 156 млн доларів США на термін 15 років.

🇺🇸🤝🇺🇦Рішення, що дозволяє завершити перемовини між Укрзалізницею та Wabtec і почати процедуру закупівлі локомотивів, було повідомлено під час зустрічі за участю спеціального представника США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер, президента і голови ради директорів Експортно-імпортного банку США Рети Джо Льюїс, Надзвичайного і Повноважного Посла США в Україні Бріджит Брінк, віцепрем’єр-міністра з відновлення України — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та голови правління АТ «Укрзалізниця» Євгена Лященка. 

💬 «Ми знаємо, яку роль відіграла залізниця в захисті України та українського народу. Я дуже пишаюсь працівниками української залізниці, які робили все, щоб рятувати життя й утримувати багатотисячну залізничну мережу. За будь-яких обставин ви гідні підтримки й ця угода, що буде в подальшому імплементована на законодавчому рівні, є те, що ми можемо зробити разом, коли зусилля уряду та приватного сектору спрямовані в одному руслі», — наголосила Пенні Пріцкер.

💬 «Перш за все дякую Президенту та уряду США, Конгресу та американському народу за допомогу та підтримку України в цій війні. Кожен цент допомоги для «Української залізниці» — це не тільки інвестиція в нашу логістичну спроможність та розвиток інфраструктури. Це внесок в обороноздатність та стійкість нашої держави», — зазначив Олександр Кубраков.

Зі свого боку голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко повідомив, що Укрзалізниця стає першою з українських державних компаній, що отримає фінансування Ексімбанку США. «Ця угода є продовженням державної політики США щодо підтримки України в складний період, з іншого боку – визнанням стратегічної ролі Укрзалізниці в забезпеченні пасажирських та вантажних залізничних перевезень, у тому числі евакуації населення з прифронтової зони та наближеної до зони бойових дій, підтримання продовольчої безпеки завдяки забезпеченню експорту зерна. Укрзалізниця має успішний досвід  експлуатації тепловозів Wabtec, закупівля яких у свій час посилила можливості компанії», — підкреслив він. 

💬 «Ми як ніхто інший відчуваємо в серці ритм життя України та всіма силами намагаємось їй допомогти. Наша мета – розбудова експортно-імпортної активності. Українсько-американська співпраця міцнішає, наш уряд абсолютно переконаний у тому, що Україна – те місце, де інвестиції мають бути. Ця угода є символом того, що процеси відновлення в Україні стартують, незважаючи на конфлікт, і вона дасть обопільний виграш обом країнам, адже Україна отримає критично необхідне обладнання, і в той же час цей проєкт дає поштовх для того, щоб наш приватний сектор все більше залучався до відновлення в Україні», — підкреслила голова ради директорів Експортно-імпортного банку США Рета Джо Льюїс.

💬 «Ми вдячні американським партнерам за співпрацю та сподіваємося, що наша перша транзакція стане бенчмарком для інших позичальників з України, які реалізовуватимуть з Ексімбанком США спільні стратегічні інвестиційні проєкти в Україні», — резюмував Євген Лященко.

Джерело