Безпека дітей мовою мистецтва — у Львові презентують інсталяцію «Розпізнати. Реагувати»

З 18 по 21 квітня 2024 року у Львові, у галереї артцентру «Дзиґа», у межах міжнародного проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви» відбудеться виставка-презентація «Розпізнати. Реагувати». Крізь мистецьку призму, автори проєкту дивляться на складні теми насильства, і показують, як дорослі можуть впливати на формування безпечного середовища для дитини. Авторка начерків, які стали частиною проєкту та інсталяції, — художниця й іконописиця Уляна Креховець.

Безпека дітей мовою мистецтва — у Львові презентують інсталяцію «Розпізнати. Реагувати»

«Впродовж трьох років ми в Центрі гідності дитини УКУ говоримо про тему захисту дітей від насильства у різні способи, і ми зрозуміли, що найкраще працюють нові ідеї, погляди на цю тему з незвичних сторін. Тому цього разу хочемо говорити про захист дітей від насильства через мистецтво. Разом з колегами з 6 країн Східної Європи та завдяки таланту Уляни Креховець ми створили справжній мистецький продукт про превенцію насильства над дітьми в церкві. І презентуємо його виставкою-відкриттям в галереї сучасного мистецтва “Дзиґа”. Приходьте подивитися, вхід вільний», — запрошує Христина Шабат, керівниця Центру гідності дитини УКУ.

Безпека дітей мовою мистецтва — у Львові презентують інсталяцію «Розпізнати. Реагувати»

Особливу цінність проєкту «SAFEGUARDING. Безпека дитини в середовищі церкви» надає міжнародний контекст. Він об’єднав фахівців з Хорватії, Чехії, України, Польщі, Словаччини та Угорщини з метою обговорення та впровадження політик захисту дітей в середовищі церкви. Результатом спільної роботи впродовж року стала інсталяція, яку зможе відвідати кожен охочий, а також освітній курс для духовенства, богопосвячених осіб та мирян — дорослих, які мають дбати про безпеку дитини у церкві.

Безпека дітей мовою мистецтва — у Львові презентують інсталяцію «Розпізнати. Реагувати»

Місце проведення: Галерея артцентру «Дзиґа», Львів, вул. Вірменська, 35
Коли: 18-21 квітня
Час роботи: пн-чт 11:00-22:00, пт-нд 10:00-23:00

Вхід вільний

Під час виставки діятиме простір рефлексії, де кожен охочий зможе у творчий спосіб переосмислити, чим для нього/неї є безпека та зобразити свій досвід і сприйняття мистецьких сюжетів виставки. Виставка націлена на дорослих, але можна також приходити з дітьми, для них організатори подбали про окремий простір для творчого висловлення.

Виставка відбувається за сприяння Центру гідності дитини Українського католицького університету:
cdc@ucu.edu.ua
+38 098 730 1926

Довідка:

Центр гідності дитини УКУ працює над творенням культури, де гідність дитини є безумовною цінністю та сприяє формуванню безпечного середовища для дитини у сферах освіти, медицини і церкви.

Свою роботу Центр розпочав у січні 2021 року при Українському католицькому університеті як відповідь на запит Синоду Єпископів УГКЦ та Блаженнішого Святослава (Шевчука) про створення осередку для навчання релігійних організацій та світських установ у питаннях захисту неповнолітніх та вразливих осіб.

Уляна Креховець, художниця, іконописиця, дизайнерка, атрменеджерка, керівниця проєктів і програм мистецького напрямку відділу розвитку Українського католицького університету, авторка цифрового проєкту «Війна. Начерки. Сакральність Щоденності».

Джерело