Рекомендації як захиститися від кліщів

 В квітні-травні місяці, не забутьте потурбуватися про засоби захисту від кусючих комах — комарів, мошок, а найголовніше — кліщів!

Саме кліщів, найбільш небезпечних з усіх, дуже важко помітити серед яскравої весняної зелені, але насправді їх дуже багато на деревах і в траві. Крім того, в травні кліщі дуже активні.

 

Правило перше: уникайте хащів.

Думка, що кліщі не водяться в соснових або ялинових лісах, — хибна. Кліщі є і в хвойних лісах, хоча в набагато меншій кількості.

За великим рахунком кліщі є скрізь, їх можна підчепити навіть в місті на асфальті. Тому знайти місце, де їх немає, неможливо. Кліщі в пошуках жертви не літають і не повзають, а сидять в засідці на рослинах і чекають, коли їх хто-небудь зачепить.

 

Правило друге: правильно вдягніться.

Одягніться по можливості так, щоб не залишилося жодної дірочки, куди б міг пролізти кліщ. Підійдуть лосини, гольф, штани, заправлені в шкарпетки, сорочки з довгим рукавом, кеди. Не зайвими будуть кепка або бандана, на шию — хусточка. Не рекомендується одягати шорти, шльопанці-босоніжки, майки-футболки. Не бійтеся виглядати смішно через свою екіпіровку, але і не перестарайтеся.

 

Правило третє: профілактика.

Оглядайте періодично один одного, адже кліща легко помітити на світлому одязі. Ставтеся до оглядів серйозно. Чим раніше позбавитися кліща, тим менше шансів заразитися від нього.

Рекомендації як захиститися від кліщів

Правило четверте: захопіть із собою хімічні засоби.

Врахуйте, що не існує універсального препарату, який би добре захищав і від кліщів, і від комарів. Якщо такий побачите, не беріть — обман. Препарати від кліщів називаються акарициди («акарос» — кліщ), а проти комах — інсектициди («інсекта» — комаха).

Умовно всі засоби від кліщів можна розділити на два види: для оброблення шкіри і для оброблення одягу та інвентарю. Засіб для одягу не можна розпиляти на шкіру — може бути алергія. Купуючи засіб, підрахуйте кількість людей і час, на який приблизно затягнеться корпоративний пікнік, щоб знати, скільки вам його знадобиться. Постарайтеся також з’ясувати, раптом у когось із ваших гостей алергія на подібні препарати. Не полінуйтеся купити засоби від кліщів і від комарів централізовано, не пускайте це на самоплив.

За  допомогою  негайно  телефонуйте  на  номери  телефонів:

  • Швидка медична допомога – 103
  • Інформаційний  матеріал  підготовлений  працівниками Коростенських  територіальних курсів  цивільного захисту та безпеки життєдіяльності;

    відділом з питань оборонної роботи, цивільного захисту та взаємодії з правоохоронними органами районної військової адміністрації.

    Джерело