#СтопШахрай: Шахрайство в інтернеті: як вберегтися?

У сучасних реаліях життя онлайн шопінг набирає популярності, адже він дозволяє економити час та, часто, кошти порівняно з традиційними покупками в магазинах. Однак, з іншого боку, популярність інтернет-торгівлі супроводжується збільшенням ризику потрапити на “гачок” інтернет-шахраїв.

#СтопШахрай: Шахрайство в інтернеті: як вберегтися?

Зловмисники вдаються до різноманітних методів, включно зі створенням фішингових сайтів, що імітують вебресурси відомих магазинів, банків та державних установ, а також до зламу акаунтів користувачів. Такі дії ставлять під загрозу особисті та фінансові дані споживачів.

Як вберегтися від інтернет-шахраїв?

Перевіряйте адресу сайту перед введенням персональних даних та платіжної інформації, особливо уважно ставлячись до протоколу безпеки вебсторінка. Сайти з протоколом «http» вважаються ненадійними. Навіть якщо сайт використовує «https», це не гарантує його легітимність, тому необхідна подальша перевірка.

Використовуйте додаткові засоби для перевірки підозрілих посилань, такі як розділ “Стоп фрауд” на сайті Кіберполіції та сервіс CheckMyLink. Окрім того, важливо самостійно перевіряти інформацію через надійні джерела, особливо коли йдеться про фінансові питання та пропозиції отримання допомоги.

Захист в соціальних мережах

Шахраї можуть зламувати облікові записи у соціальних мережах та від імені власника рахунку просити друзів про грошову допомогу. Щоб уникнути такої підміни, запитайте у вашого друга щось, що відомо лише вам обом. Крім того, використовуйте складні паролі та двофакторну автентифікацію для збільшення безпеки своїх облікових записів.

Що робити, якщо ви стали жертвою шахрайства?

Якщо ви випадково повідомили шахраю свої платіжні реквізити або паролі, негайно заблокуйте свою картку і доступ до інтернет-банкінгу. Зверніться до банку та повідомте про інцидент. Заповніть форму зворотного зв’язку на сайті Кіберполіції, щоб вони могли розглянути ваш випадок і вжити відповідних заходів.

Заходи безпеки в інтернеті є критично важливими для захисту вашої особистої та фінансової інформації. Уважність і обережність можуть запобігти багатьом проблемам, пов’язаним із кібершахрайством.

#СтопШахрай: Шахрайство в інтернеті: як вберегтися? #СтопШахрай: Шахрайство в інтернеті: як вберегтися?

Джерело