Бути дбайливими терапевтами екосоціальних ран війни закликав Тернопільський екореферент

Бути дбайливими терапевтами екосоціальних ран війни закликав Тернопільський екореферент

15-16 квітня відбулись екологічні реколекції у селі Скоморохи Великобірківського деканату Тернопільсько-Зборівської архієпархії. Три великі покаяльно-екологічні поучення, три богослужіння, сотні сповідей та величавий парафіяльний «Сад Перемоги» стали плодами цієї духовно-просвітницької місії Церкви.

На запрошення місцевого священника, о. Андрія Козяра, сюди прибув референт з питань екології у Тернопільсько-Зборівської архієпархії отець Василь Шафран. В рамках Великопосної екологічної ініціативи Бюро УГКЦ з питань екології він провів ряд молитовно-літургічних, катехитичних та практичних заходів. Після Літургій екореферент мав змістовні екологічні науки про важливість навернення людини до Творця задля відповідального та раціонального управління природними дарами, особливо у цей важкий час війни.

Бути дбайливими терапевтами екосоціальних ран війни закликав Тернопільський екореферент

Свої науки отець Василь побудував на основі євангельської притчі про блудного сина, який змарнував довірені йому батьківські дари, проте покаявшись повернувся до батьківського дому, жив згідно його волі та продовжив працювати не марнуючи більше батьківських дібр.

Серед іншого отець-еколог наголосив: «Кожного разу чинячи гріх ми уподібнюємось до блудного сина, який залишає батьківський дім, живе на власний розсуд та марнує батьківські дари. Без батьківської настанови, Божого Слова, без поради Церкви, ми будемо блукати та марнувати все, що Творець довірив нам… Сьогодні наш ворог у величезних обсягах нищить наші поля, ліси, водойми та все живе довкола. Сьогодні поряд із людьми ми втрачаємо і наші природні ресурси даровані нам Творцем. Тому в часі Великого посту ми повинні всебічно перевірити свої вчинки і ставлення до довкілля. Ми повинні бережливо ставитись до води, електроенергії, палива, харчів та інших природніх ресурсів, щоби не стати співучасниками злодіянь росії, але дбайливими терапевтами усіх екосоціальних ран війни».

У місцевій школі отець Василь провів урок про екологічні втрати України під час війни та закликав учнів до практичних дій, а саме взяти активну участь у закладанні парафіяльного саду, фундатором якого стало Екобюро УГКЦ та місцева парафія. Школярі, вчителі, члени парафіяльної ради та небайдужі парафіяни посадили понад 50 саджанців яблунь, груш, горіхів, черешні та інших плодових дерев. Відтак усі присутні урочисто помолились Молебень за добрий зріст дерев та добрі плоди і отець Андрій освятив молоді саджанці.

Бути дбайливими терапевтами екосоціальних ран війни закликав Тернопільський екореферент

Варто зазначити, що подібні «Сади Перемоги» закладаються по всіх єпархіях та екзархатах УГКЦ в рамках Всеукраїнської акції «Посади дерево миру».

На згадку про екомісії референт подарував для школи та парафії тематичні друковані видання, щоби екологічне служіння Церкви ставало невід’ємною частиною віри та культури нашого народу.

Інформаційна служба Бюро УГКЦ з питань екології

Джерело