Де зустрітися з Воскреслим Христом?

Отець Микола Орач з Ордену Братів Менших Конвентуальних (Францисканців) провів катехизу про зустріч з Воскреслим Ісусом Христом в контексті війни в Україні.

Де зустрітися з Воскреслим Христом?

“Події Воскресіння Христа ми знаходимо в Слові Божому, де відтворено реальні переживання людей та їх зустрічі з Воскреслим Ісусом.

В Євангелії від Йоана, у розділі 20, описані зустрічі з Воскреслим Христом. На початку учні Йоан та Петро приходять до порожньої гробниці, згадуючи слова Ісуса про Воскресіння, проте вони ще мають певні сумніви й перебувають у страху. Пізніше Марія Магдалина зустрічається з Ісусом і впізнає Учителя лише після того, як Він звернувся до неї особисто. Події в Єрусалимі, де також відбулася зустріч з Воскреслим Христом, описуються далі у Євангелії.”

А як звечоріло, того самого дня, першого в тижні, – а двері ж були замкнені там, де перебували учні: страхались бо юдеїв, – увіходить Ісус, став посередині та й каже їм: «Мир вам!» Це промовивши, показав їм руки й бік. І врадувались учні, побачивши Господа. І ще раз Ісус їм каже: «Мир вам!» Як мене послав Отець, так я посилаю вас.» Це промовивши, дихнув на них і каже їм: «Прийміть Духа Святого! Кому відпустите гріхи – відпустяться їм, кому ж затримаєте – затримаються.» (Йн. 20:19-23).

“Євангеліст описує ситуацію розпачу, духовної темряви та ночі, в яку входить Ісус. Факт Воскресіння відкриває перед нами день, який не закінчується. Розпач і темрява існують лише для тих, хто не вірить у Воскресіння. Ті, хто мають очі відкриті на присутність Воскреслого Ісуса Христа, вільні від темряви, що оточує світ.

Сучасна ситуація війни в Україні схожа на перебування у темряві, оскільки багато людей переживають важкі часи та втрати. На жаль, ми не можемо повністю зрозуміти страждання інших, але Ісус входить у страждання кожного з нас, не осуджуючи й не звинувачуючи.”

Отець Микола Орач, OFMConv.

Джерело