Викритий на обмані чоловік намагався відкупитись на кордоні

На Закарпатті прикордонники Чопського загону викрили 26-річного жителя Тернопільщини на спробі виїхати за межі України за підробленими документами. Чоловік їхав рейсовим автобусом до Угорщини через пункт пропуску «Тиса». На контроль разом із паспортом він надав пакет документів, відповідно до яких виїжджав як волонтер за гуманітарною допомогою для потреб Збройних сил України.

Проте під час перевірки документів прикордонники встановили, що вони підроблені. Викритий на обмані чоловік зізнався, що придбав увесь пакет через інтернет за 2000 євро, і спробував «залагодити» проблему хабарем. Він запропонував прикордонному нарядові грошову винагороду у розмірі 1600 євро.

Інспектор від такої «угоди» категорично відмовився, на місце події викликали співробітників Нацполіції.

Тепер хабародавцеві доведеться відповідати за вчинення двох кримінальних правопорушень: за ст.369 ККУ «Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі» та за ст. 358 ККУ «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів». Після отримання рішення про відмови у пропуску, громадянин у супроводі слідчо-оперативної групи вибув до відділку поліції з метою надання пояснень.

З огляду на подію, нагадуємо про кримінальну відповідальність за пропозицію або надання неправомірної вигоди службовій особі Державної прикордонної служби України.  

Зазначимо, запобігання корупції – це не лише робота держпосадовців чи уповноважених органів. Долучатися до боротьби має кожен українець! Державна прикордонна служба України продовжує активну просвітницьку діяльність у рамках інформаційно-роз’яснювальної кампанії «Дій зараз» та закликає долучатися до викривання корупції.

У рамках кампанії ДПСУ розповідає, хто такі викривачі корупції, які права та гарантії захисту вони мають, як діяти, якщо стикаєтесь з корупцією під час перетинання кордону та куди повідомляти про можливі корупційні правопорушення. Проєкт реалізується за підтримки EUAM Ukraine 

Джерело