Цифрові продукти та бізнес-акселератор для ветеранів: залучаємо кращі світові практики міжнародних партнерів

Цифрові продукти та бізнес-акселератор для ветеранів: залучаємо кращі світові практики міжнародних партнерів

Команда Міністерства у справах ветеранів зустрілася із представниками наглядової ради міжнародного фонду у сфері оборонних технологій MITS Capital LLC, щоб обговорити та визначити напрями потенційного партнерства для розвитку ветеранської політики.

MITS — це українсько-американський акселератор для defence tech стартапів, який має на меті допомоги українським компаніям у сфері оборонних технологій знайти фінансову підтримку, масштабувати проекти, а Збройним Силам України — отримати доступ до найкращих сучасних оборонно-технологічних продуктів.

Участь у зустрічі взяли засновники акселератора, які є лідерами у сфері оборонних технологій та інвестиційного ринку:

Ернест Дж. Герольд – співголова MITS Capital LLC, колишній заступник помічника Генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій;

Говард Перрі Бойл – всесвітньо відомий фахівець з інвестиційного банкінгу та управління активами, етики та питань безпеки, колишній головний інвестиційний директор хедж-фонду Point 72;

Монік Браун – заслужена стратегічна радниця у сфері урядових відносин із понад 20-річним досвідом роботи в цивільному секторі США та аерокосмічній промисловості, Голова стратегії та розвитку бізнесу в Actus Advanced Systems, великої технологічної компанії в сфері повітряного транспорту;

Девід Бонфілі – відомий науковець у сфері аналізу оборони, раніше обіймав посади виконавчого директора у великих світових інвестиційних фондах як Citadel, BlackRock та Two Sigma;

Пол Шарре — він входить до top-100 найвпливовіших людей, що працюють у сфері штучного інтелекту за версією Time, автор книги “Невидима армія. Автономна зброя та майбутнє війни”.

В.о. Міністра у справах ветеранів Олександр Порхун розповів представникам MITS Capital LLC про важливі напрями, зокрема: діджитал-проекти, психологічна та спортивна реабілітація, ветеранське підприємництво і політика памʼяті, в рамках якої Мінветеранів планує цифровізувати місця поховань по всій Україні.

“Ми віримо, що підтримка стартапів ветеранів зокрема у сфері оборони — це не лише важливий етап у їхньому житті, а й вкрай потрібний крок для розвитку та відновлення нашої країни. Тим більше, що ветерани і ветеранки навіть після повернення у цивільне життя продовжують працювати на забезпечення сил оборони: виробляють дрони, турелі, ноші для евакуації поранених, шиють форму тощо. Залучення інвестицій, масштабування цих проектів стала б відчутною підтримкою ветеранського підприємництва. А політика пам'яті та цифровізація місць поховань, як окремий важливий блок ветеранської політики, показують нашу повагу та вдячність тим, хто віддав своє життя за нашу свободу”, – наголосив Олександр Порхун.

Зі свого боку, представники MITS Capital зазначили, що фонд готовий сприяти працевлаштуванню українських ветеранів й ветеранок та розвитку відповідних українських стартапів у сфері оборонних технологій, адже вони як ніхто інші мають відповідний унікальний досвід.

Крім того, американські партнери зацікавлені в організації міжнародної ветеранської спільноти для підтримки братерства після завершення служби, обміну досвідом щодо реінтеграції до цивільного життя тощо.

MITS ставить за мету сприяти відновленню економічного потенціалу України, насамперед, через відновлення людського капіталу. Зокрема, й українських ветеранів і ветеранок, які повертаються із фронту до цивільного життя та потребують всебічної підтримки.

Також організація має тісні зв'язки з провідними американськими закладами, які мають вагомий досвід у психологічній реабілітації та супроводу військових із набутими травмами, зокрема й посттравматичним стресовим розладом. Є можливість залучення цих практик для використання в українських умовах.

За підсумками зустрічі у Мінветеранів сторони домовилися детально опрацювати пропозиції та скласти “дорожню мапу” щодо співпраці у реалізації нової державної ветеранської політики в контексті підтримки ветеранських стартапів та цифровізації памʼяті про загиблих захисників і захисниць.

Джерело