Луцьк і ще 39 міст: роспропаганда проплатила фейк про ґвалтівників з ТЦК

  • Автор допису:

Днями у Facebook запустили рекламу фейкового «кримінального» допису начебто про те, що працівники ТЦК зґвалтували дівчину у хостелі.  Усього на платному просуванні 40 оголошень і у кожному з них змінена лише назва міста, де ніби це трапилось.

Фактчекери проєкту «Брехунець» зафіксували, що Луцьк теж потрапив до списку. У волинському сегменті Facebook поширюють фейкове повідомлення про те, що начебто у місцевому хостелі працівники ТЦК зґвалтували дівчину.

Луцьк і ще 39 міст: роспропаганда проплатила фейк про ґвалтівників з ТЦК

Пояснюємо чому це – ФЕЙК!

Для того, аби викликати довіру та ввести в оману читачів фейкороби поширюють скріншот з промовистим заголовком, начебто зі сторінки сайту новин ТСН. Проте такої новини на сайті видання просто не існує!

Якщо уважно розглянути скріншот, то бачимо декілька деталей, які підтверджують його фейковість:

по-перше, не зазначена дата публікації. Замість неї фейкороби пишуть «сьогодні». На оригінальному ж сайті ТСН усі новини мають дату публікації. Використовуючи такий метод з датою, фейкарі намагаються постійно підтримувати актуальність, створити враження, начебто це сталося саме «сьогодні»;

по-друге, аби прочитати фейкову новину потрібно перейти за посиланням на телеграм-канал «ТСН Заборонені відео». Начебто там можна побачити кадри, які «не можно» показувати у Facebook та Instagram. Одразу звертаємо увагу на російську кальку, що уже викликає підозри.

На оригінальному сайті ТСН зазначене лише одне посилання на офіційний телеграм-канал видання, який має назву «ТСН новини/ТСН.ua». Додамо, що переходити за посиланнями, які пропонує бот у фейковому телеграм-каналі небезпечно, адже вони можуть бути шкідливими й викрадати особисті дані користувачів та змінювати власників сторінок у соцмережах;

Луцьк і ще 39 міст: роспропаганда проплатила фейк про ґвалтівників з ТЦК

по-третє, фактчекерка проєкту «Брехунець» звернулася за коментарем до Волинського обласного ТЦК та СП, де їй підтвердили, що повідомлення фейкове. А ще розповіли, що днями на всіх ресурсах платформи «МЕТА» з фальшивої сторінки запустили рекламу фейкового «кримінального» допису про начебто зґвалтування дівчини у якомусь хостелі.

«Ворог запустив 40 платних оголошень, використовуючи географічний таргетинг на 40 міст України. У кожному оголошенні змінена лише назва міста. Крім того, для привернення уваги й довіри неуважних користувачів соцмереж, використано назву українського телеканалу з однією зміненою літерою. Посилання, за яким пропонують перейти в рекламному оголошенні, може вести на фішингову сторінку. Ворог чудово розуміє, що головна сила України – це люди. Можна мати будь-яку зброю, але, якщо не буде кому її застосовувати – перевага буде не на нашому боці», – каже пресофіцерка Волинського обласного ТЦК та СП Уляна Кравчук.

Луцьк і ще 39 міст: роспропаганда проплатила фейк про ґвалтівників з ТЦКСкріншоти з офіційної сторінки Запорізького обласного ТЦК та СП у Фейсбуці

Вона додає, що головне завдання територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки – забезпечення Українського війська поповненням. Ворог це розуміє та вдається до будь-яких методів заради спроб дискредитації ТЦК та СП та щоб зірвати мобілізаційні заходи.

ВИСНОВОК

Повідомлення про те, що у луцькому хостелі працівники ТЦК зґвалтували дівчину – ФЕЙК. Вкотре закликаємо: будьте уважними й не переходьте за посиланнями, на яких вам ворог пропонує подивитися якісь сенсаційні відео. Читайте офіційні джерела інформації. Ваші інформаційна грамотність і безпека – головна запорука марності спроб ворога сіяти розбрат і недовіру в Українському суспільстві.